Meldepliktsystemet er en del av WADA-koden og det internasjonale antidopingregelverket. Regelverket pålegger toppidrettsutøvere å informere antidopingmyndigheten om hvor de er, slik at de kan kontaktes for gjennomføring av uanmeldte dopingkontroller.

Meldepliktsystemet ble etablert fordi mange dopingmidler har en prestasjonsfremmende effekt som overgår tiden de kan spores i en dopingprøve. Det er derfor ikke tilstrekkelig å kun teste idrettsutøvere under konkurranser for å avsløre bruk av doping, de må også testes under treningsperioder. Skal slike uanmeldte tester kunne gjennomføres må antidopingmyndighetene vite hvor utøverne er. I henhold til regelverket må idrettsutøvere som faller innenfor toppidrettsutøverdefinisjonen til enhver tid rapportere hvor de bor, trener, og konkurrerer, samt ett fast treffsted hver dag. Feil eller mangelfull rapportering kan føre til anmeldelser for brudd på dopingbestemmelsene, og utestengelse på opp til to år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg