Metapneumovirus, hMPV er et enkelt-trådet RNA-virus som hører til familien Paramyxoviridae. Ble første gang påvist i 2001 hos barn med luftveisinfeksjon. Viruset forårsaker oftest mild forkjølelse og er en hyppig årsak til øvre og nedre luftveisinfeksjon hos barn.

Hører til familien Paramyxoviridae, samme familie som respiratorisk syncytialt virus (RSV). Det har derfor mange likhetstrekk med respiratorisk syncytialt virus (RSV). Det forekommer imidlertid en større andel alvorlige tilfeller av pneumoni ved hMPV-infeksjoner sammenlignet med RSV-infeksjoner. hMPV forårsaker sannsynligvis 10 % av luftveisinfeksjoner der man tidligere ikke har kunnet påvise agens.

Viruset finnes over hele verden og har en karakteristisk epidemisk utbredelse. De fleste mennesker synes å ha gjennomgått en infeksjon med viruset før fem års alder. Reinfeksjoner er sannsynligvis vanlig. Barn, eldre og kronisk syke er disponert for mer alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse. I Trondheim ble det 2002–03 påvist hMPV hos 21 % av innlagte barn. Viruset kan forårsake alvorlig infeksjon hos risikopasienter. hMPV-infiserte pasienter i sykehus bør derfor isoleres.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.