metapneumovirus

Artikkelstart

Metapneumovirus er et enkelt-trådet RNA-virus som hører til familien Paramyxoviridae. Viruset ble første gang påvist i 2001 hos barn med luftveisinfeksjon. Viruset forårsaker oftest mild forkjølelse og er en hyppig årsak til øvre og nedre luftveisinfeksjon hos barn.

Faktaboks

Også kjent som
humant metapneumovirus hMPV

Metapneumovirus hører til familien Paramyxoviridae, samme familie som respiratorisk syncytialt virus (RSV) og har derfor mange likhetstrekk RSV. Det forekommer imidlertid en større andel alvorlige tilfeller av pneumoni ved metapneumovirus-infeksjoner sammenlignet med RSV-infeksjoner. hMPV forårsaker sannsynligvis ti prosent av luftveisinfeksjoner der man tidligere ikke har kunnet påvise agens.

Viruset finnes over hele verden og har en karakteristisk epidemisk utbredelse. De fleste mennesker synes å ha gjennomgått en infeksjon med viruset før fem års alder. Reinfeksjoner er sannsynligvis vanlig. Barn, eldre og kronisk syke er disponert for mer alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse. I Trondheim ble det i 2002–2003 påvist hMPV hos 21 prosent av innlagte barn. Viruset kan forårsake alvorlig infeksjon hos risikopasienter. hMPV-infiserte pasienter i sykehus bør derfor isoleres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg