metapneumovirus

Metapneumovirus, hMPV er et enkelt-trådet RNA-virus som hører til familien Paramyxoviridae. Ble første gang påvist i 2001 hos barn med luftveisinfeksjon. Viruset forårsaker oftest mild forkjølelse og er en hyppig årsak til øvre og nedre luftveisinfeksjon hos barn.

Faktaboks

Også kjent som
humant metapneumovirus
hMPV

Hører til familien Paramyxoviridae, samme familie som respiratorisk syncytialt virus (RSV). Det har derfor mange likhetstrekk med respiratorisk syncytialt virus (RSV). Det forekommer imidlertid en større andel alvorlige tilfeller av pneumoni ved hMPV-infeksjoner sammenlignet med RSV-infeksjoner. hMPV forårsaker sannsynligvis 10 % av luftveisinfeksjoner der man tidligere ikke har kunnet påvise agens.

Viruset finnes over hele verden og har en karakteristisk epidemisk utbredelse. De fleste mennesker synes å ha gjennomgått en infeksjon med viruset før fem års alder. Reinfeksjoner er sannsynligvis vanlig. Barn, eldre og kronisk syke er disponert for mer alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse. I Trondheim ble det 2002–03 påvist hMPV hos 21 % av innlagte barn. Viruset kan forårsake alvorlig infeksjon hos risikopasienter. hMPV-infiserte pasienter i sykehus bør derfor isoleres.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg