midd

Midd, leddyrunderklasse som tilhører klassen edderkoppdyr. Midd skiller seg fra insektene ved at kroppen mangler hode, følehorn og oftest øyne. Voksne midd har fire par ben og ingen vinger. Utviklingsstadiene er egg og unger som ligner de voksne. De fleste artene er under 1 mm lange, men flått, som er kjempen blant midd, kan bli 1 cm lang.

Faktaboks

Også kjent som
Acari

Man regner med at det finnes 4000 arter i Norge. Av disse lever om lag halvparten på fugler og mennesker, andre lever f.eks. i beboelseshus, uthus, senger, stoppede møbler eller matvarer.

Midden spiller en medisinsk rolle både fordi den forårsaker sykdom og fordi den er vektor for (overfører) sykdom.

Midd som direkte sykdomsårsak

Noen få arter lever bare på mennesker, f.eks. hårsekkmiddene, som sjelden gir sykdomstegn. Andre arter som normalt lever på dyr, kan gå over på mennesker, ofte for å suge blod. Bittene kan føre til utslett og/eller kløe. Hudsymptomer og andre plager kan også utløses av antigener i midden eller allergener som midden utsondrer, f.eks. husstøvallergi, forårsaket av husstøvmidd (se allergi), og skabb

Midd som vektor

Flått er den viktigste vektoren (sykdomsoverføreren) blant middene. I Norge er borreliose den viktigste flåttoverførte sykdommen. Men flått kan også overføre flere andre alvorlige infeksjoner. I store deler av Europa og særlig i Sibir overfører flått en viral hjernebetennelse (encefalitt). Også i Stockholms skjærgård har det vært mange tilfeller av denne flåttoverførte hjernebetennelsen, og vi har også hatt noen få tilfeller på Sørlandskysten. Flåttoverført flekkfeber (rickettsiose) er et annet stort problem mange steder i verden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg