hunnmidd av . CC BY 2.0

skabb

Skabb. Hudområder som er mest affisert ved skabb. Kløen er ofte generell, også på hudområder der det ikke er utslett. De såkalte skabbganger er lettest å finne på hender og føtter, og hos menn i tillegg på kjønnsorganet. Hodet er ikke affisert ved skabb.

Av /KF-arkiv ※.
Skabb forårsaker sterk kløe.
Av .

Skabb er en hudsykdom som skyldes den smittsomme parasitten skabbmidd. Den lever i øverste lag av huden og forårsaker kløe og utslett. Skabb på mennesker heter Sarcoptes scabiei og er artsspesifikk. Hunnmidden er 0,3–0,4 millimeter lang; hannmidden noe mindre. Den befruktede hunnmidden graver ganger i overhudens hornlag, legger 2–3 egg om dagen og lever i cirka én måned. Det er gjerne mellom 10 og 50 hunnmidd på en person som er smittet med skabb.

Faktaboks

etymologi:
av latin scabere, ‘rive, klore’
også kjent som:
scabies

Forekomst

Forekomsten av skabb går i bølger. Den siste store forekomsten var i 1970-årene med en topp i 1975 da det ble meldt mer enn 37 000 tilfeller i Norge, svarende til rundt én prosent av befolkningen. Nå er tilstanden mer uvanlig, men ikke sjelden, og forekommer endemisk i befolkningen. Det kan oppstå lokale epidemier, for eksempel i sykehjem og barnehager.

Smitte

Midden overføres ved tett og gjerne gjentatt kontakt. I en familie vil etter en tid alle være smittet. Smitten kan også lett skje ved seksuell kontakt.

Symptomer

Det fremtredende symptomet er kløe, som ofte er intens og mest uttalt etter leggetid. Man klør over hele kroppen, bortsett fra i hodet. Det antas at kløen skyldes en slags allergisk reaksjon på midden. Kløen kommer først noen uker etter at man er smittet, og utslettene består for det meste av kløemerker.

Ved nøye inspeksjon av håndflater og fingrenes sideflater kan man i mange tilfeller påvise skabbganger. Disse fremstår som opptil én centimeter lange, tynne, gråbrune streker i overhuden, og kan føles som strengaktige fortykkelser i overhuden. Midden sitter i den ene enden av gangen og vises som et mørkt punkt. Ved hjelp av en nål kan midden isoleres og påvises mikroskopisk. Skabbganger kan også finnes på føtter, på strekkesider av albuer og på brystvorter. På penis kan det oppstå avlange kløende knuter. Dette er et sikkert tegn på skabb.

Behandling

Skabb er lett å behandle. Det brukes en krem eller et liniment som dreper midden (se skabbmidler). Alle som kan være smittet må behandles, selv om de ikke klør. Det innebærer at alle i samme husstand, og eventuelle partnere til husstandsmedlemmene som ikke bor i huset, må behandles samtidig. Skabben lever bare kort tid uten hudkontakt, så det er ikke nødvendig med storrengjøring utover vanlig skift av sengetøy og vask av klær i forbindelse med behandlingen. Tøy som ikke kan vaskes bør henges bort noen dager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg