Skabb, hudsykdom som skyldes en smittsom parasitt, skabbmidd. Den lever i øverste lag av huden og forårsaker kløe og utslett. Menneskets skabb heter Sarcoptes scabiei og er artsspesifikk. Hunnmidden er 0,3–0,4 mm stor, hannmidden noe mindre. Den befruktede hunnmidden graver ganger i overhudens hornlag, legger 2–3 egg om dagen og lever i ca. 1 måned. Det er gjerne mellom 10 og 50 hunnmidd på en person som er smittet med skabb.

Forekomsten av skabb går i bølger. Den siste store forekomsten var i 1970-årene med en topp i 1975 da det ble meldt mer enn 37 000 tilfeller i Norge, svarende til ca. 1 % av befolkningen. Nå er tilstanden mer uvanlig, men ikke sjelden, og forekommer endemisk i befolkningen. Det kan oppstå lokale epidemier, for eksempel i sykehjem og barnehager.

Midden overføres ved tett og gjerne gjentatt kontakt. I en familie vil etter en tid alle være smittet. Smitten kan også lett skje ved seksuell kontakt.

Det fremtredende symptom er kløe, som ofte er intens og mest uttalt etter sengetid. Man klør over hele kroppen, unntatt i hodet. Det antas at kløen skyldes en slags allergisk reaksjon på midden. Kløen kommer først noen uker etter at man er smittet. Utslettet består for det meste av kløemerker. Ved nøye inspeksjon av håndflater og fingrenes sideflater kan man i mange tilfeller påvise skabbganger. Disse fremstår som opptil 1 cm lange, tynne, gråbrune streker i overhuden, og kan føles som strengaktige fortykkelser i overhuden. Midden sitter i den ene enden av gangen og vises som et mørkt punkt. Ved hjelp av en nål kan midden isoleres og påvises mikroskopisk. Skabbganger kan også finnes på føtter, på strekkesider av albuer og på brystvorter. På penis kan det oppstå avlange kløende knuter. Dette er et sikkert tegn på skabb.

Skabb er lett å behandle. Det brukes en krem eller et liniment som dreper midden (se skabbmidler). Alle som kan være smittet, må behandles, selv om de ikke klør. Det innebærer at alle i samme husstand, og eventuelle partnere til husstandsmedlemmene, som ikke bor i huset, må behandles samtidig. Skabben lever bare kort tid uten kontakt med huden, så det er ikke nødvendig med storrengjøring utover vanlig skift på sengetøy og skifte og vask av tøy i forbindelse med behandlingen. Tøy som ikke kan vaskes, kan henges bort noen dager.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.