Skabb er en hudsykdom som skyldes den smittsomme parasitten skabbmidd. Den lever i øverste lag av huden og forårsaker kløe og utslett. Skabb på mennesker heter Sarcoptes scabiei og er artsspesifikk. Hunnmidden er 0,3–0,4 millimeter lang og hannmidden noe mindre. Den befruktede hunnmidden graver ganger i overhudens hornlag, legger to til tre egg om dagen og lever i omtrent én måned. Det er gjerne mellom 10 og 50 hunnmidd på en person som er smittet med skabb.

Skabb. Hudområder som er mest affisert ved skabb. Kløen er ofte generell, også på hudområder der det ikke er utslett. De såkalte skabbganger er lettest å finne på hender og føtter, og hos menn i tillegg på kjønnsorganet. Hodet er ikke affisert ved skabb.


Forekomst
Forekomsten av skabb går i bølger. Den siste store forekomsten var i 1970-årene med en topp i 1975 da det ble meldt mer enn 37 000 tilfeller i Norge, svarende til rundt én prosent av befolkningen. Nå er tilstanden mer uvanlig, men ikke sjelden, og forekommer endemisk i befolkningen. Det kan oppstå lokale epidemier, for eksempel i sykehjem og barnehager.
Smitte
Midden overføres ved tett og gjerne gjentatt kontakt. I en familie vil etter en tid alle være smittet. Smitten kan også lett skje ved seksuell kontakt.
Symptomer og tegn
Det fremtredende symptomet er kløe, som ofte er intens og mest uttalt etter leggetid. Man klør over hele kroppen, bortsett fra i hodet. Det antas at kløen skyldes en slags allergisk reaksjon på midden. Kløen kommer først noen uker etter at man er smittet, og utslettene består for det meste av kløemerker.
Ved nøye inspeksjon av håndflater og fingrenes sideflater kan man i mange tilfeller påvise skabbganger. Skabbganger er opptil én centimeter lange, tynne, gråbrune streker i overhuden, og kan føles som strengaktige fortykkelser i overhuden. Midden sitter i den ene enden av gangen og vises som et mørkt punkt. Ved hjelp av en nål kan midden isoleres og påvises mikroskopisk. Skabbganger kan også finnes på føttene, på strekkesider av albuene og på brystvortene. På penis kan det oppstå avlange kløende knuter. Dette er et sikkert tegn på skabb.
Behandling
Skabb må behandles og kan være vanskelig å bli kvitt. Det brukes en krem eller et liniment som dreper midden (se skabbmidler). Alle som kan være smittet må behandles, selv om de ikke klør. Det innebærer at alle i samme husstand, og eventuelle partnere til husstandsmedlemmene som ikke bor i huset, må behandles samtidig.
Forskere ved Stavanger universitetssjukehus har funnet levende skabb på en mobiltelefon, noe som tyder på at skabben kan leve lengre tid enn tidligere antatt uten hudkontakt. Det er viktig og nødvendig å skikkelig håndtere alt de smittede har vært i kontakt med. Det betyr vask av sengetøy og vask av klær på over 60 grader. Tøy som ikke kan vaskes, bør henges bort minst syv dager og helst fryses ned et døgn på -18 grader.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.