Skabb.

Skabb. Hudområder som er mest affisert ved skabb. Kløen er ofte generell, også på hudområder der det ikke er utslett. De såkalte skabbganger er lettest å finne på hender og føtter, og hos menn i tillegg på kjønnsorganet. Hodet er ikke affisert ved skabb.

Av /KF-arkiv ※.

Skabb er en hudsykdom som skyldes den smittsomme parasitten skabbmidd. Den lever i øverste lag av huden og forårsaker kløe og utslett.

Faktaboks

Etymologi
av latin scabere, 'rive, klore'; det latinske navnet går tilbake til gresk sárx, 'kjøtt, legeme' og kóptō, 'kutte, slå, hugge, slakte'; midden er altså en 'kjøttskjæringsfnatt'
Også kjent som

scabiēs, fnatt, latinsk navn: Sarcoptēs scabiēī

Skabb på mennesker heter Sarcoptes scabiei og den angriper bare mennesker. Hunnmidden er 0,3–0,4 millimeter lang, mens hannmidden er noe mindre. Den befruktede hunnmidden graver ganger i overhudens hornlag, legger to til tre egg om dagen og lever i omtrent én måned. Det er gjerne mellom 10 og 50 hunnmidd på en person som er smittet med skabb.

Forekomst

Forekomsten av skabb går i bølger. Den siste store forekomsten var på 1970-tallet med en topp i 1975. Da ble det meldt om mer enn 37 000 tilfeller i Norge, svarende til rundt én prosent av befolkningen.

I dag er tilstanden mer uvanlig, men ikke sjelden. Den forekommer endemisk i befolkningen. Det kan oppstå lokale epidemier, for eksempel i sykehjem og barnehager.

I utviklingsland er skabb et betydelig helseproblem og regnes av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en «neglisjert tropesykdom». Tettboddhet, dårlige hygienske forhold og liten tilgang til helsetjenester gjør det vanskelig å bli kvitt infeksjonen.

Smitte

Skabbmidd i mikroskop
Skabbmidd i mikroskop
Av .

Midden overføres ved tett og gjerne gjentatt kontakt. I en familie vil etter en tid alle være smittet. Smitten kan også lett skje ved seksuell kontakt.

Symptomer og tegn

Skabb på hånd
Skabb gir sterk kløe.
Av .

Skabb gir kløe, som ofte er intens og mest uttalt etter leggetid. Man klør over hele kroppen, bortsett fra i hodet. Det antas at kløen skyldes en slags allergisk reaksjonmidden. Kløen kommer først noen uker etter at man er smittet, og utslettene består for det meste av kløemerker.

Hvis man gransker håndflater og fingrenes sideflater kan man i mange tilfeller se skabbganger. Skabbganger er opptil én centimeter lange, tynne, gråbrune streker i overhuden, og kan føles som strengaktige fortykkelser i overhuden. Midden sitter i den ene enden av gangen og vises som et mørkt punkt. Ved hjelp av en nål kan midden isoleres og påvises mikroskopisk.

Skabbganger kan også finnes på føttene, på strekkesider av albuene og på brystvortene. På penis kan det oppstå avlange kløende knuter. Dette er et sikkert tegn på skabb.

Langvarig skabbinfeksjon medfører fare for hudinfeksjoner som, ved manglende behandling, igjen kan føre til skader på nyrer og hjerteklaffer.

Behandling

Skabb må behandles og kan være vanskelig å bli kvitt. Det brukes en krem eller et liniment som dreper midden (se skabbmidler). Alle som kan være smittet må behandles, selv om de ikke klør. Dette innebærer at alle i samme husstand, og eventuelle partnere til husstandsmedlemmene som ikke bor i huset, må behandles samtidig.

Svikt i behandlingen er ikke uvanlig. Årsaken kan være at påsmøringen ikke har vært nøyaktig nok, at midden har overlevd behandlingen, eller at man er blitt smittet igjen av en i husstanden som ikke ble bra. I vanskelige tilfeller kan det være nødvendig med en tablettkur med ivermektin.

Etter vellykket behandling vil kløen avta gradvis over et par uker, i noen tilfeller tar det enda lenger tid. Økende kløe, etter en periode med bedring, er tegn på behandlingssvikt.

Forskere ved Stavanger universitetssjukehus har funnet levende skabb på en mobiltelefon, noe som tyder på at skabben kan leve lengre tid enn tidligere antatt uten hudkontakt. Det er viktig og nødvendig å skikkelig håndtere alt de smittede har vært i kontakt med. Det betyr vask av sengetøy og vask av klær på over 60 grader. Tøy som ikke kan vaskes, bør henges bort minst syv dager og helst fryses ned et døgn på -18 grader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg