Misbruk, vanlig betegnelse for overforbruk – eller avhengighet – av legemidler eller stoff uten at bruken er medisinsk begrunnet. Misbrukbegrepet slik det brukes i dagligtale, er lite presist. Medisinsk skilles det mellom ikke-godkjent bruk, risikabel bruk, sosialt uheldig bruk og skadelig bruk.

Ikke-godkjent bruk er bruk av et farmakologisk aktivt stoff uten at det er akseptert av samfunnet eller den gruppen som personen lever sammen med. Bruken fører imidlertid ikke til fysisk eller psykisk helseskade hos brukeren og vil derfor medisinsk sett ikke bli karakterisert som misbruk. Sporadisk bruk av cannabis som ikke har medført helseskade for brukeren, er eksempel på ikke-godkjent bruk.

Risikabel bruk er bruk av et stoff med stor fare for komplikasjoner eller bruk i så høye doser eller over så lang tid at det kan tenkes å gi skadelige langtidsfølger uten at slike kan påvises. Hos eldre kan en del bruk av f.eks. sovemidler og beroligende midler være risikabel bruk. Sporadisk bruk av kokain, som meget lett kan føre til avhengighet selv etter en enkelt dose, er eksempel på risikobruk.

Sosialt uheldig bruk innebærer at bruk av medikamentet eller stoffet fører til svekket psykologisk eller sosial funksjon i form av f.eks. arbeids- eller ekteskapsproblemer. En del personers bruk av smertestillende og beroligende midler så vel som alkohol og cannabis er eksempler på dette. Ifølge internasjonale kriterier (ICD-10) er dette likevel ikke skadelig bruk så lenge det ikke fører til fysisk eller psykisk helseskade for brukeren.

Misbruk i medisinsk forstand foreligger når personen er blitt medikamentavhengig eller frembyr skadelig bruk. Skadelig bruk innebærer påvisning av fysisk eller psykisk helseskade. Fysisk helseskade innebærer påviselig vevsskade som f.eks. leverskade, brudd eller hjerneskade. Psykisk helseskade innebærer at brukeren utvikler en psykisk lidelse som en følge av bruken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.