misbruk

Artikkelstart

Misbruk er en vanlig betegnelse for overforbruk eller avhengighet av legemidler eller narkotika uten at bruken er medisinsk begrunnet. Misbrukbegrepet slik det brukes i dagligtale, er lite presist. Medisinsk skilles det mellom ikke-godkjent bruk, risikabel bruk, sosialt uheldig bruk og skadelig bruk.

Ikke-godkjent bruk

Ikke-godkjent bruk er bruk av et farmakologisk aktivt stoff uten at det er akseptert av samfunnet eller den gruppen som personen lever sammen med. Bruken fører imidlertid ikke til fysisk eller psykisk helseskade hos brukeren og vil derfor medisinsk sett ikke bli karakterisert som misbruk. Sporadisk bruk av cannabis som ikke har medført helseskade for brukeren, er eksempel på ikke-godkjent bruk.

Risikabel bruk

Risikabel bruk er bruk av et stoff med stor fare for komplikasjoner eller bruk i så høye doser eller over så lang tid at det kan tenkes å gi skadelige langtidsfølger uten at slike kan påvises. Hos eldre kan en del bruk av for eksempel sovemidler og beroligende midler være risikabel bruk. Sporadisk bruk av kokain, som meget lett kan føre til avhengighet selv etter én enkelt dose, er eksempel på risikobruk.

Sosialt uheldig bruk

Sosialt uheldig bruk innebærer at bruk av legemidler eller stoffer fører til svekket psykologisk eller sosial funksjon i form av for eksempel arbeids- eller ekteskapsproblemer. En del personers bruk av smertestillende og beroligende midler så vel som alkohol og cannabis er eksempler på dette. Ifølge det internasjonale diagnosesystemet ICD-10 er dette likevel ikke skadelig bruk så lenge det ikke fører til fysisk eller psykisk helseskade for brukeren.

Skadelig bruk

Misbruk i medisinsk forstand foreligger når personen er blitt medikamentavhengig eller frembyr skadelig bruk. Skadelig bruk innebærer påvisning av fysisk eller psykisk helseskade. Fysisk helseskade innebærer påviselig vevsskade som for eksempel leverskade, brudd eller hjerneskade. Psykisk helseskade innebærer at brukeren utvikler en psykisk sykdom som en følge av bruken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg