Mobile genetiske elementer er gener som kan forflytte seg innenfor innenfor en organisme sitt genom eller mellom forskjellige organismer. Mobile genetiske elementer finnes i organismer som bakterier, planter, sopp, dyr og mennesker og er en viktige kilde til genetisk variasjon innen en art.

Faktaboks

Også kjent som
transposon, retrotransposon

I mennesker

I mennesker finner man to hovedtyper mobile genetiske elementer, kalt DNA-transposon og retrotransposon. DNA-transposoner flytter seg ved å klippe ut og lime seg inn i ulike områder av genomet, mens retrotransposoner bruker RNA som et mellomprodukt for å lage kopier av seg selv og deretter sette dem inn på nye steder i genomet.

Et eksempel på et mobilt genetisk element i mennesket er Alu-sekvensen, som er omtrent 300 basepar lang. Denne finnes i om lag en million kopier i hver enkelt celles DNA, noe som vil si at den alene utgjør omtrent fem prosent av arvestoffet vårt.

I bakterier

Siden bakterier formerer seg ved å dele seg i to identiske kopier, er de avhengige av å få nytt genetisk materiale for å utvikle nye egenskaper. Dette kan skje ved at bakteriene tar opp gener fra miljøet, for eksempel fra døde bakterier, eller ved overføring av gener fra andre bakterier eller virus. Mobile genetiske elementer i bakterier inkluderer blant annet plasmider, integroner, retrotransposoner og transposoner. Mobile genetiske elementer spiller en viktig rolle i evolusjonen ved å bidra til genetisk variasjon og tilpasning til endrede miljøforhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg