Monofilament-test
Dette bildet viser hvordan man gjør en monofilament-test av fotsålen. Monofilamentet er en tynn nylontråd som prikkes mot huden. Pasienten skal si om han eller hun kjenner at tråden berører foten. Dette skal gjøres på fire forskjellige punkter under foten.
Monofilament-test
Av /Shutterstock.

Monofilamenttest er en test som undersøker følesansen ved bestemte punkter i fotsålen som ledd i sensibilitetstest. Testen brukes mest hos pasienter med diabetes mellitus for å undersøke om overfladisk sensibilitet er endret og om man dermed kan si noe om risiko for utvikling av diabetisk fotsår.

Utstyr

Testen gjennomføres ved hjelp av en uflettet, monofilamentisk plasttråd/nylontråd som bøyes ved et bestemt nivå av trykk. Det finnes ulike produkter i markedet for dette, men felles er at undersøkelsesutstyret har et håndtak og et punkt hvor monofilamentet stikker ut. Dette monofilamentet har en tykkelse som gjør at den bøyer seg ved et trykk mot huden på mer enn 10 g.

Undersøkelse

Vanligvis er det typisk fire punkter som undersøkes på hver fotsåle;

  1. Under stortåballen.
  2. Over stortåens grunnledd (1. metatarshode).
  3. På midten av undersiden av tredje tå
  4. Over tredje tås grunnledd (3. metatarshode).

Monofilamentet prikkes mot huden og på disse punktene, mens pasienten har øynene lukket. Monofilamentet presses til det begynner å bøye seg og undersøker spør pasienten om de registrerer dette.

Feilkilder

Undersøker må unngå å teste over fortykket hud på foten. Slik hud dannes som en tilpasning der foten er utsatt for høy friksjon og slitasje. Her vil følesansen være nedsatt grunnet den fortykkede huden.

Tolkning

Ut ifra pasientens evne til å kjenne berøring av monofilamentet på de ulike punktene, sett i forhold til hvor hardt undersøker må trykke monofilamentet, gir testen resultater som sier noe om sensibiliteten er nedsatt. Dette kan skyldes nerveskader, som kan være en komplikasjon ved diabetes, kalt nevropati. Dette kan igjen si noe om risikoen for å utvikle diabetisk fotsår.

Nylig ble det publisert resultater fra en studie som foregikk ved fem universitetssykehus i Norge hvor verdien av denne undersøkelsen ble studert. Dette ble undersøkt ved å sammenligne resultatet av undersøkelsen opp mot gullstandarden for diagnostikk av diabetisk polynevropati med nevrografi og nevrologisk undersøkelse. I korte trekk fant studien at testen har lav sensitivitet og spesifisitet, at testen fungerer i mindre grad for kvinner og eldre, og at testen ikke er i stand til å skille mellom ulike grader av diabetisk polynevropati. Således kan det sås tvil ved nytten av denne undersøkelsen til tross for at den er hyppig brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dunker Ø, Uglem M, Bu Kvaløy M, Løseth S, Hjelland IE, Allen SM, Dehli Vigeland M, Kleggetveit IP, Sand T, Nilsen KB. Diagnostic accuracy of the 5.07 monofilament test for diabetes polyneuropathy: influence of age, sex, neuropathic pain and neuropathy severity. BMJ Open Diabetes Res Care. 2023 Nov;11(6):e003545. doi: 10.1136/bmjdrc-2023-003545. PMID: 37989346; PMCID: PMC10660161.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg