Monofilament-test
Dette bildet viser hvordan man gjør en monofilament-test av fotsålen. Monofilamentet er en tynn nylontråd som prikkes mot huden. Pasienten skal si om han eller hun kjenner at tråden berører foten. Dette skal gjøres på fire forskjellige punkter under foten.
Monofilament-test
Av /Shutterstock.

En sensibilitetstest går ut på å teste de forskjellige formene for sensibilitet i nervesystemet. Dette kan være berøring, smerte, vibrasjon, temperatur og leddsans.

En sensibilitetstest inngår i en klinisk nevrologisk undersøkelse og kartlegger om det foreligger en skade av nerver, nerverøtter eller nervebaner i sentralnervesystemet (ryggmargen og hjernen).

Hudfølelse og leddsans (evne til å føle leddenes stilling og bevegelse) er viktig for blant annet balanse, gangfunksjon, temperaturkontroll og for å unngå skader. En rekke ulike sanseorganer fanger opp signaler fra huden og leddene. Signalene føres gjennom sensoriske nervebaner gjennom ryggmargen til thalamus i hjernen. Fra thalamus føres nervesignalene videre til isselappen (parietallappen). Det er i denne lappen at signalet fortolkes slik at individet kan forstå hvor i kroppen det kommer fra og hva det representerer.

Nervebanene leder sensoriske signaler med ulik hastighet. Noen er svært raske og gjør det mulig å avverge en fare før hjernen rekker å tolke signalet, mens andre er betraktelig langsommere. Derfor vil en kunne oppleve at foten raskt trekkes tilbake hvis en for eksempel tråkker på en skarp gjenstand, mens smerteopplevelsen først kommer et sekund eller to senere.

De ulike nervebanene leder ulike typer signaler. I hovedsak følger overfladisk sensibilitet (lett berøring, smerte og temperatur) andre nervebaner i ryggmargen enn dyp sensibilitet (leddsans og vibrasjonssans). Nevrologen kan noen ganger utnytte disse forskjellene til å bestemme hvor en skade på nervebanen er lokalisert.

Undersøkelse av sensibilitet er ingen eksakt vitenskap. Ulike mennesker kan oppleve sanseinntrykkene ulikt og i en testsituasjon er det mulig at de beskriver det de kjenner på forskjellig måte. Det har vært gjort forsøk på å standardisere sensibilitetstester med blant annet estesiometer (standardisert avstand mellom stimulering av huden i to punkter) og monofilament-test (huden stimuleres med en nylontråd av bestemt tykkelse), men slike tester har ikke vist seg tilstrekkelig valide og er lite brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg