sensibilitetstest

Sensibilitetstest er test av de forskjellige former for sensibilitet i nervesystemet, som berøring, smerte, vibrasjon, temperatur og leddsans.

En sensibilitetstest inngår i en klinisk nevrologisk undersøkelse og kartlegger om det foreligger en skade av nerver, nerverøtter eller nervebaner i sentralnervesystemet (ryggmarg og hjerne).

Hudfølelse og leddsans (evne til å føle leddenes stilling og bevegelse) er viktig for bl.a. balanse, gangfunksjon, temperaturkontroll og for å unngå skader. En rekke ulike sanseorganer fanger opp signaler fra hud og ledd. Signalene føres gjennom sensoriske nervebaner gjennom ryggmargen til thalamus i hjernen. Fra thalamus føres nervesignalene videre til parietallappen hvor signalet kan fortolkes slik at individet blir i stand til å forstå hvor i kroppen det kommer fra og hva det representerer.

Nervebanene leder sensoriske signaler med ulik hastighet. Noen er svært raske, og setter individet i stand til å avverge en fare før hjernen rekker å tolke signalet, mens andre er betraktelig langsommere. Derfor vil en kunne oppleve at foten raskt trekkes tilbake hvis en for eksempel tråkker på en skarp gjenstand, mens smerteopplevelsen først kommer et sekund eller to senere.

De ulike nervebanene leder ulike typer signaler. I hovedsak følger overfladisk sensibilitet (lett berøring, smerte og temperatur) andre nervebaner i ryggmargen enn dyp sensibilitet (leddsans og vibrasjonssans). Nevrologen kan noen ganger utnytte disse forskjellene til å bestemme hvor en skade på nervebaner er lokalisert.

Undersøkelse av sensibilitet er ingen eksakt vitenskap. Ulike mennesker kan oppleve sanseinntrykkene ulikt og i en testsituasjon beskrive det de kjenner på forskjellig måte. Det har vært gjort forsøk på å standardisere sensibilitetstester med bl.a estesiometer (standardisert avstand mellom stimulering av hud i to punkter) og monofilament-test (huden stimuleres med en nylontråd av bestemt tykkelse), men slike tester har ikke vist seg tilstrekkelig valide og er lite brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg