Deltamuskelen

Deltamuskelen

Av /KF-arkiv ※.

Musculus deltoideus er en muskel som springer ut fra tre steder i skulderbuen og ligger som en kappe over skulderleddet. På norsk kalles den for 'deltamuskelen'.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus delto'ideus

Etymologi

av latin: deltoideus, 'deltaformet' (dvs. som den greske delta-bokstaven Δ)

Også kjent som

deltamuskelen

Forløp

Den fremre delen (pars clavicularis) har parallelle muskeldrag og springer ut fra den laterale halvdelen av kragebeinet. Den midtre delen (pars acromialis) er mer fjærformet, med et stort antall muskelfibre, og springer ut fra skulderhøyden (acromion)skulderbladet, mens den bakre delen (pars spinalis) springer ut fra skulderbladkammen (spina scapulae). Sammen danner de tre delene en spiss som fester seg på en ru, lateral flate (tuberositas deltoidea)overarmsbeinet.

Funksjon

Selv om de tre delene henger sammen som én muskel, kan de fungere forskjellig, til dels som adskilte antagonister, alt etter bevegelsens art og armens stilling. Mens den midtre delen, som er en særlig kraftig abduktor i skulderleddet, kan den fremre og den bakre delen sammen fungere som adduktorer. Den fremre delen kan dessuten medvirke som en innoverrotator og fremoverfører (anteversor) for armen, mens den bakre delen kan bakoverføre (retrovertere) og utoverrotere den i skulderleddet. Med armen hevet over horisontalplanet kan fremre og bakre del dessuten fungere som abduktorer/elevatorer, fordi muskelfibrene da kommer gradvis mer medialt i forhold til abduksjonsaksen. Samlet bidrar deltamuskelen til å beskytte og stabilisere leddhodet i skulderleddet.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus axillaris (C(4)5–C6)
  • Utspring: laterale tredjedel av clavicula (pars clavicularis), acromion (pars acromialis), nedre rand av spina scapulae (pars spinalis)
  • Feste: Tuberositas deltoidea humeri

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg