Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus extensor hallucis brevis er en kort og flat muskel i foten som ligger umiddelbart inntil musculus extensor digitorum brevismedialsiden, og som funksjonelt er en del av denne. Også den utgår fra hælbeinets øvre, fremre del, legger seg under det nedre ekstensorretinaklet (retinaculum musculorum extensorum inferius) og de lange strekksenene til tærne før den fester seg til dorsalaponevrosen på stortåen (hallux) med en tynn endesene.

Faktaboks

Uttale

ekst'ensor h'allusis br'evis

Etymologi

av latin: extensor, 'den som strekker', hallux, 'stortåen' og brevis, 'kort'

På tross av at denne muskelen er en funksjonelt tilhørende del av de korte tåstrekkerne, har man villet gi den et eget navn som en parallell til den lange stortåstrekkeren (musculus extensor hallucis longus), som jo er en separat muskel.

Også kjent som

den korte stortåstrekkeren

Muskelen bidrar til å strekke stortåen i grunnleddet. Den kalles på norsk for 'den korte stortåstrekkeren'.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus fibularis profundus (L5-S2(3))
  • Utspring: øvre, fremre del av calcaneus
  • Feste: dorsalaponevrosen til stortåen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg