Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus extensor digitorum brevis er en kort, flat muskel på fotryggen, under senene til den lange tåstrekkeren (musculus extensor digitorum longus). Den utgår vifteformet fra den dorsolaterale siden av hælbeinet (calcaneus), går under det nedre ekstensorretinaklet (retinaculum musculorum extensorum inferius) og deler seg i tre tynne sener, hver til den dorsale aponevrosen til (vanligvis) 2.–4. tå.

Faktaboks

Uttale

ekst'ensor digit'orum br'evis

Etymologi

av latin: extensor, 'den som strekker', digitus, 'finger/tå' og brevis, 'kort'

Også kjent som

den korte tåstrekkeren, den blå muskel

Muskelen bidrar til å strekke disse tærne i grunnleddet. Når de strekkes fremkommer muskelen gjerne som en diffus 'hevelse' lateralt på fotryggen.

Den kalles på norsk for 'den korte tåstrekkeren', men betegnes ofte som 'den blå muskel', siden huden på fotryggen over muskelen gjerne er tynn, slik at fargen noen ganger skinner igjennom.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus fibularis profundus (L5–S1(2))
  • Utspring: dorsale og fibulare del av hælbeinets fremre avsnitt
  • Feste: dorsalaponevrosen til 2.–4.(5.) tå

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg