Musculus longissimus er del av ryggmuskulaturen. Den utgjør den mediale hoveddelen av den lange ryggstrekkeren (musculus erector spinae). Den kan på norsk kalles for 'den lange ryggmuskelen'. Den går i prinsippet fra den lumbosakrale aponevrosen sammen med musculus iliocostalis og opp til baksiden av øreknuten (processus mastoideus)tinningbeinet i hodeskallen. Den deles i:

Faktaboks

Uttale

long'issimus

Etymologi

av latin longus, 'lang'. Den vanlige norske betegnelsen er ikke korrekt, da longissimus er superlativ og betyr 'den lengste'.

Også kjent som

den lange ryggmuskelen, den lengste ryggmuskelen

  • en lumbal del fra crista iliaca til tverrtaggen på virvelen L1
  • en torakal del fra de lumbale tverrtaggene og opp til alle brystvirvlenes tverrtagger (medial del) og ribbeinsvinkelen til 12-.2 ribbein (lateral del)
  • en cervikal del fra de øvre brystvirvlenes tverrtagger (T6-T4) til de midtre halsvirvlenes tverrtagger (C5-C2)
  • en hodedel fra de øvre brystvirvelenes tverrtagger og opp til øreknuten (processus mastoideus)

Underveis avgir muskelen små festesener, både medialt (til virvlenes tverrtagger) og lateralt (til ribbeina og lendevirvlenes processus costarii). Ved ensidig kontraksjon bøyer den hodet og kroppen sideveis, ved dobbeltsidig kontraksjon gir den støtte og dorsalfleksjon av ryggsøylen.

Innervasjon: bakre grener av spinalnervene (C+T+L).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg