Mastoideus, eller processus mastoideus, er en beinknute bak øret. Den er en del av tinningbeinet (os temporale) og danner et solid feste for flere muskler (musculus sternocleidomastoideus, musculus longissimus, musculus digastricus).

Faktaboks

Uttale
mastoidˈeus
Etymologi
av gresk mastos, ‘bryst(vorte)’
Også kjent som

processus mastoideus

øreknuten

Processus mastoideus hører til de såkalte pneumatiske knoklene i hodeskallen, ettersom den inneholder flere større og mindre hulrom som er fylt med luft og er kledd med slimhinne.

Denne indre delen av beinknuten er adskilt fra mellomøret ved en relativt tynn beinplate, og før behandling med antibiotika ble mulig var risikoen for gjennombrudd ved purulent otitt stor, med mulig hjernehinnebetennelse som en følge av dette.

Mastoideus mangler hos nyfødte. Utviklingen av denne beinknuten begynner først når den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus) aktiviseres, altså når barnet kan løfte hodet selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg