Musklene.

Musklene. Muskelsystemet sett bakfra.

Av /Store norske leksikon ※.

Ryggmusklene er muskulaturen som støtter og beveger ryggsøylen.

Ryggmusklene kan deles i to hovedgrupper som innerveres (forbindes med sentralnervesystemet) på ulik måte:

  • de «uekte» ryggmusklene, som innerveres av de fremre (ventrale) grenene av spinalnervene. De ligger overflatisk og har samtidig funksjon for skuldrene og overekstremitetene, for eksempel den brede ryggmuskelen (musculus latissimus dorsi).
  • de «ekte» (eller autochtone) ryggmusklene, som har direkte kontakt med ryggskjelettet og innerveres av de bakre (dorsale) grenene av spinalnervene. De ligger dypt og kan igjen deles i flere undergrupper.

Grupper av «ekte ryggmuskler»

Den interspinale gruppe

Dette er dype, korte muskler på hver side av interspinalligamentet. De forbinder virvlenes ryggtagger (processus spinosi) og finnes spesielt i hals- og lendedelen av ryggen (musculi interspinales, musculus rectus capitis posterior major & minor, musculus obliquus capitis inferior, musculus spinalis).

Den transversospinale gruppe

Også dette er dype, korte muskler. De forbinder tverrtagg med overliggende ryggtagg og bidrar til rotasjon, sidebøy og støtte over ett eller flere ryggsegmenter (musculi rotatores, musculi multifidi, musculi semispinales).

Den spinotransversale gruppe

Dette er muskler som forbinder ryggtagg med overliggende tverrtagg. Til denne gruppen regnes musculus splenius.

Den intertransversale gruppe

Dette er muskler som forbinder en tverrtagg med overliggende tverrtagg, og er viktige stabilisatorer for ryggen (musculi intertransversarii, musculus obliquus capitis superior, musculus iliocostalis, musculus longissimus).

Den sacrospinale gruppe

Dette er muskler som forbinder korsbeinet (os sacrum) med ryggtaggene. Den viktigste representanten her er den lange ryggstrekkeren (musculus erector spinae).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg