Musculus quadratus plantae er en muskel som ligger omtrent midt under fotsålen, bare dekket av plantaraponevrosen (aponevrosis plantaris) og den korte tåstrekkeren (musculus flexor digitorum brevis). Den hører til fotens korte muskler, og kalles på norsk for 'den firkantete fotsålemuskelen'.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus kvadr'atus pl'antæ

Etymologi

latin: quadratus, 'firkantet' og planta (pedis), 'fotsålen'

Også kjent som

den firkantete fotsålemuskelen,

musculus accessorius

Den flate, rombeformede muskelen består av to hoder – et lateralt som springer ut fra den laterale undersiden av hælbeinet (calcaneus), og et medialt som springer ut medialt fra hælbeinets plantarflate. Begge hodene forenes og fester seg på senen til den lange tåbøyeren (musculus flexor digitorum longus). Muskelens funksjon blir da å skape en korrigerende «motkraft» til denne, siden senene til de laterale tærne kommer skrått inn under foten, slik at fleksor-resultantkraften blir parallell med fotens lengdeakse. Den hjelper til å bøye 2.–5. tå, og kalles derfor også musculus accessorius.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg