Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus flexor digitorum longus er en muskel i leggen. Den ligger medialt av de dype bakre leggmusklene; ofte kalles den derfor flexor tibialis. Den slanke, spindelformede muskelen springer ut fra dorsalflaten på tibia. Nederst på leggen krysser muskelen over senen til musculus tibialis posterior (chiasma crurale) og legger seg sammen med denne rundt baksiden av den mediale ankelknoken (malleolus medialis), omgitt av en seneskjede.

Faktaboks

Uttale

fl'eksor digit'orum l'ongus

Etymologi

latin: flexor, 'den som bøyer', digitorum, flertallsform av digitus, 'tå/finger'

Også kjent som

den lange tåbøyeren

Den runde, slanke senen går i en egen kanal gjennom ankelens fleksorretinakel (retinaculum musculorum flexorum), passerer langs hælbeinets sustentaculum tali, før den på fotsålesiden krysser på skrå over endesenen til musculus flexor hallucis longus (chiasma plantare). Her deler senen seg opp i fire endesener til 2.–5. tå — som en parallell til musculus flexor digitorum profundus i hånden — og fester seg basalt på tåbeinas endefalanger. Her går de — som i hånden — gjennom en spalte i senene til den overliggende muskelen (musculus flexor digitorum brevis).

På norsk kalles muskelen 'den lange tåbøyeren'. Den bøyer tærne, men kan også bidra til å plantarflektere foten i ankelleddet (talocruralleddet). Dessuten vil muskelspenningen kunne opprettholde eller øke fotens lengdehvelving, noe som kommer tydelig frem når man 'krøller' tærne.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus tibialis (S1–S2(3))
  • Utspring: bakflaten på tibia
  • Feste: endefalangene på 2.–5. tå

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg