Myiasis er en tilstand hvor visse fluelarver trenger gjennom huden og kommer ned i underhuden der larvene modnes og utløser betennelse. Sykdommen kan ramme både mennesker og dyr.

Faktaboks

Uttale
my-ˈiasis
Etymologi

av gresk myia, ‘flue’, og -iasis, ‘sykdom’

Myiasis er en vanlig sykdom i tropiske deler av både Afrika og Amerika. Personer som har vært i disse områdene, dukker av og til opp i Norge med myiasis. Tilstanden er her til lands ellers relativt vanlig hos dyr.

Myiasis er vanligvis en nokså uskyldig tilstand og behandles ved at man fjerner larven(e). Vanligvis kveler man dem ved å smøre vaselin eller lignende i hudåpningen. Noen fluelarver kan gå nokså dypt inn i vevet, og det har vært rapportert noen få tilfeller med alvorlige øyeskader og også invasjon i sentralnervesystemet. I Sør-Amerika kompliseres av og til myiasis av sekundære bakterielle infeksjoner, inkludert stivkrampe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg