Mykid er et utslett som skyldes reaksjon på soppinfeksjon annet sted på kroppen. Mykid viser seg som et rødt, kløende utslett, eventuelt med små blemmer, ofte i håndflatene og på sidene av fingrene. Det er ikke sopp i mykid. Mykidet kan ofte være på armene, mens soppinfeksjonen gjerne er på føttene, ikke sjelden uten at pasientene har lagt merke til det.

Faktaboks

Uttale
mykˈid
Etymologi
av gresk mykes, ‘sopp’, og -idios, ‘egen’

Årsaker

Mekanismen for reaksjonen er ikke klarlagt. Det antas at den er immunologisk betinget, nærmest en slags allergi mot komponenter i soppen som fraktes til andre områder på kroppen med blodsirkulasjonen.

Behandlingen

Behandlingen retter seg mot den aktuelle soppinfeksjonen. Det forekommer at mykidet forbigående forverres når soppen behandles, muligens fordi soppen brytes ned, og dens bestanddeler i større grad frigjøres og kommer over i blodsirkulasjonen. Når soppinfeksjonen er behandlet, forsvinner mykidet og kommer ikke igjen med mindre man igjen smittes med den samme soppen.

Et dermatofytid er et mykid ved soppinfeksjon med en dermatofytt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg