Hjernenerver.

Hjernenerver. Menneskehjernen sett nedenfra, med avskårne hjernenerver.

Av /KF-arkiv ※.

Nervus accessorius er den ellevte hjernenerven. Den kalles også nervus vagus' hjelpenerve og kan utviklingsmessig sies å være en del av denne. Nerven sender motoriske fibre til den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus) og til kappemuskelen (musculus trapezius).

Faktaboks

Uttale

aksess'orius

Etymologi
av latin accessorius, ‘noe som følger med, et tillegg’
Også kjent som

Willis' nerve

De motoriske rotcellene i den forlengede marg danner en langstrakt cellesøyle som en slags fortsettelse av vaguskjernene (nucleus ambiguus), og som strekker seg helt ned til ryggmargens 5.-6. halssegment. De utgående nervefibrene danner på den måten to grupper: en øvre (ramus internus) fra den forlengede marg som slutter seg til nervus vagus, og en nedre (ramus externus) fra ryggmargen som innerverer muskulaturen.

Undersøkelse

Nervus accessorius undersøkes ved at man lar pasienten bevege hodet mot motstand og kjenner på musklene på motsatt side for å finne ut om disse er svekket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg