nervus vagus

Hjernenerver. Den tiende hjernenerve, nervus vagus, og dens forgreninger

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Nervus vagus er den tiende hjernenerven. Den inneholder tilførende, sansende (sensoriske) nervefibre fra innvollene til hjernen. Den inneholder også stimulerende (motoriske, parasympatiske) fibre fra hjernen til organer i hodet og halsen, hjertet, lungene og bukhulens organer.

Faktaboks

Uttale
vˈagus
Etymologi
av latin vagire, ‘flakke omkring’
Også kjent som

den vidvankende nerve, innvollsnerven

Vagusnerven er kanskje den viktigste av hjernenervene, idet den har et videre forløp enn noen av de andre og er dermed av betydning for hele organismen. Nervens fibre forsyner livsviktige organer og formidler viktige reflekser som for eksempel svelging, brekninger og hoste. Embryonalt har nerven sin opprinnelse i 4. og 5. gjellebue.

Funksjon

Nervus vagus er hovednerven i den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet. Den leder både motoriske, sekretoriske og sensoriske impulser. Den forsyner de fleste innvollsorganene og til dels musklene i strupehodet.

Irritasjon av nervus vagus utløser reflekser som hoste og brekninger. Irritasjoner kan også påvirke blodtrykket og hjerterytmen, samt bevegelser og sekresjon i fordøyelses- og luftveier.

Forløp

Nervus vagus springer ut fra den forlengede marg mellom hjernen og ryggmargen. Den forlater skallehulen sammen med de store blodårene gjennom et hull, foramen jugulare, i bakre skallegrop. Her ligger nervens første ganglion (ganglion superius). Utenfor hodeskallen legger nerven seg foran vena jugularis interna og går her over i det avlange andre ganglion (ganglion inferius). Mellom de to gangliene er det forbindelse til 11. hjernenerve (nervus accessorius). Vagus-nerven følger de store karstammene på halsen, men har også forgreninger i nakkeområdet. I brystdelen går den på hver side av spiserøret og avgir forgreninger til lungene og hjertet, hvor den danner et flettverk (plexus cardiacus).

I overgangen mellom hals- og brystdelen avgir vagusnerveparet hver en sidegren, nervus laryngeus recurrens. På høyre side slynger den seg rundt arteria subclavia, på venstre side rundt aortabuen (arcus aortae). Den går tilbake (derav navnet) til strupehodet og forsyner her motorisk strupehodemusklene, sensorisk slimhinnen nedenfor stemmebåndene.

En bunt nerver går gjennom mellomgulvet sammen med spiserøret og danner et stort flettverk på for- og baksiden av magesekken (plexus gastricus). Derfra går også forgreninger til de andre organene i bukhulen, slik som leveren, milten, galleblæren, bukspyttkjertelen, tynntarmen og størstedelen av tykktarmen.

Undersøkelse

Nervus vagus undersøkes sammen med niende hjernenerve (nervus glossopharyngeus). De undersøkes særlig ved at man observerer om det er talebesvær, svelgebesvær eller heshet. Man undersøker også om ganeseilet kan løftes normalt. Utslagene kan være mangfoldige, og vurdering av pulsfrekvens, respirasjonsfrekvens og rytme hører med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg