Noceborespons er en økning i symptomer etter placebobehandling, der placebobehandlingen gis sammen med informasjon eller et signal om forverring eller økning av symptomer.

En noceborespons er det motsatte av en placeborespons. I den vitenskapelige litteraturen skiller man mellom noceboresponser og noceboeffekter ved at noceboresponser er knyttet til et individs økning av et symptom, mens en noceboeffekt er en økning som man kan måle i en gruppe av individer.

Det meste av forskningen på noceboresponser har blitt gjort i smertestudier, der man har gitt deltakerne en placebobehandling (uvirksom pille, injeksjon med saltvann eller lignende) samtidig som deltakerne har fått informasjon om at denne behandlingen vil øke smerten. Betinging benyttes også i nocebostudier for å skape et lært signal om at smerten vil økes. Noceboresponser kan også oppstå som følge av observasjonslæring. Både kognitive prosesser (forventning) og læringsmekanismer er årsaker til noceboresponser, og begge medvirker i de fleste tilfeller samtidig til at slike responser oppstår.

Noceboresponser er forbundet med endring av aktivitet i deler av hjernen som prosesserer negative emosjoner som angst og frykt. Nocebobehandling øker vanligis også fysiologiske stressresponser og aktiviteten i det sympatiske nervesystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg