Et placebopreparat er et preparat som ikke inneholder medisinsk virksomme stoffer, men som til forveksling ligner et legemiddel med en virkning man ønsker å teste.

Faktaboks

Uttale
placˈebo
Etymologi
latin, ‘jeg vil behage’
Også kjent som

blind-medikament, inaktivt medikament, "sukkerpille", inaktiv behandling

Placebopreparater brukes blant annet til såkalte dobbelte blindforsøk, hvor forsøkspreparat og placebo fordeles til pasientene etter en kode, slik at både pasientene og legene er uvitende om hvem som behandles med hva. Koden brytes først når resultatene er vurdert. På denne måten får man en objektiv bedømmelse av forsøkspreparatets virkning på sykdommens forløp.

Placebo-effekt

Placebo-effekt er virkningen av et stoff eller en behandling som skyldes forventning om et heldig resultat.

Placeboeffekten er ofte stor og inngår i den samlede behandlingseffekt vi måler ved alle typer behandling, det være seg for eksempel kirurgi, hjertemedisin eller psykiatri. Målt som effektstørrelse er placeboeffekten ved en del kroniske lidelser anslått til omkring 0,25-0,30.

Nocebo-effekt

Motsatt av placeboeffekt er nocebo-effekt, der den som behandles kan reagere negativt fysiologisk, atferdsmessig, emosjonelt og kognitivt som resultat av den (inaktive) behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg