Hesteskonyre.

Hesteskonyre er en av de mest vanlige misdannelser i nyrene. De to nyrene er da forbundet med hverandre ved nederste nyrepol. Vanligvis betyr det ingenting for funksjonen, men det kan av og til gi tendens til avløpshinder i urinlederne.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Nyreanomalier er medfødte misdannelser knyttet til nyrene. Nyrene, urinveiene og kjønnsorganene (urogenitalsystemet) er det organsystemet hvor medfødte misdannelser er vanligst.

Faktaboks

Uttale

anomal'i

Etymologi

anomali, 'avvik'

En nyre kan mangle (agenesi) eller nyreanlegget har ikke utviklet seg til en fungerende nyre (aplasi).

Nyren kan ha unormal beliggenhet (ektopi), eller de to nyrene kan ha smeltet sammen, slik som ved hesteskonyre. Ved ektopi ligger nyren vanligvis i bekkenet, mens en hesteskonyre ligger på nyrenes normale plass. I tillegg er antall blodårer til nyrene ofte flere enn en til en av nyrene eller til begge. Ingen av disse anomaliene har som regel noen konsekvens for nyrenes funksjon, og det er derfor ikke behov for behandling av disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg