Nyresykdommer er sykdommer i nyrenes blodkar, nyrenøster (glomeruli) og urinsamlesystem. Nyresykdommer kan ha svært mange ulike årsaker. Man skiller gjerne mellom akutt nyresykdom eller nyreskade og kronisk nyresykdom.

Nyresykdom er sykdomsprosesser i nyrene som kan være symptomløse i en tidlig fase. Nyreskade er tegn på skade i nyrene enten i form av blod eller protein i urinen, henholdsvis hematuri og proteinuri, eller nyresvikt som også betegnes nedsatt nyrefunksjon

Akutt nyresykdom kan medføre akutt nyresvikt med tap av nyrefunksjon i løpet av få dager eller uker. Tilstanden viser seg oftest med redusert urinproduksjon og hevelser (ødem) i kroppen på grunn av væskeopphopning. Tilstanden oppstår oftest på sykehus som ledd i annen alvorlig sykdom eller etter store operasjoner. Andre vanlige årsaker er soppforgiftning eller andre gifter (toksiner) eller medisiner.

De fleste nyresykdommer har et mer kronisk forløp og kan bestå i årevis. I en del tilfeller kan de utvikle seg til endestadium av nyresvikt med behov for dialysebehandling eller nyretransplantasjon. Kronisk nyresykdom kan være svært symptomfattig og blir derfor oftest påvist tilfeldig. Diagnosen kronisk nyresykdom kan mistenkes ved funn av blod eller protein i urinen og ved blodprøver som viser nedsatt nyrefunksjon.

Høyt blodtrykk og diabetes forårsaker omkring halvparten av tilfellene av kronisk nyresykdom. Forhøyet blodtrykk kan både være et tegn på nyresykdom og er dessuten i seg selv den hyppigste årsaken til nyresykdom, og betegnes da nefrosklerose. Nyresykdom som skylles diabetes kalles diabetisk nefropati. Mindre vanlige årsaker er medfødte misdannelser, cystenyresykdom, kronisk betennelse i nyrenes karnøster (glomerulonefritt) og kroniske infeksjoner.

Behandlingen av kronisk nyresykdom kan i noen tilfeller være spesifikk og rette seg mot årsaken. Blodtrykkskontroll er viktig og ved mer uttalt sykdom gis det også medikamentell behandling for å korrigere stoffskifteforstyrrelser som følger med nyresvikten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.