Et onkogen er et kreftfremkallende gen.

Faktaboks

Uttale
onkogˈen
Etymologi
av gresk ‘klump, svulst’ og -gen

Gener er oppskrifter for egenskaper i levende celler. I fosterlivet og tidlig barnealder vokser cellene raskt, men kontrollert. Når vi er voksne, holdes celletallet normalt, balansert av kompliserte kontrollsystemer. Gener som gav rask vekst i fosterlivet, blir hemmet av vekstundertrykkende gener. Alle celler inneholder forstadiet til onkogener, og disse kalles proto-onkogener. Hvis genene skades av kreftfremkallende stoffer kan proto-onkogenene bli til onkogener.

Onkogener er også funnet i virus. Det er tallrike kjente onkogener, og noen av dem er oppskrifter for små reseptorer som sitter på cellens overflate, andre igjen er oppskrift for vekstfaktorer. Det synes å være enighet om at kreft har sammenheng med aktivering av minst to onkogener, og reduksjon eller tap av en eller flere veksthemmere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg