ontogenese

Ontogenese omhandler den enkelte organismes utviklingsforløp fra befruktet eggcelle til voksent individ.

Faktaboks

uttale:
ontogenˈese
etymologi:
av gresk ontos, ‘værende, som har med tilværelsen å gjøre’ og genesis, ‘opprinnelse, utspring, skapelse’
også kjent som:
ontogeni

Utviklingsprosess

Hos flercellete organismer, som mennesket, er det en embryonalutvikling og en fosterutvikling før det nyfødte barnets mangecellete og komplekse stadium nås. Deretter kommer en vekstperiode som varer til man er blitt fullt utvokst.

I løpet av ontogenesen utvikler organismen seg under kontroll av arveanleggene (genotypen) og under påvirkning av miljøet til en bestemt fremtoning med egenskaper man kan observere (fenotypen).

Hos mange dyrearter ligner dyret på foreldrene allerede i det øyeblikk det blir født eller kommer ut av egget, mens dette ikke er tilfelle hos andre dyrearter. Hos amfibiene er det for eksempel en fiskelignende mellomform, en larve, som kommer ut av egget. Senere skjer det en radikal formforandring som kalles metamorfose. Under metamorfosen hos amfibiene vil ekstremitetene utvikles og halen tilbakedannes.

Historikk

Betegnelsen ble innført av den tyske legen og zoologen Ernst Haeckel (1834–1919) for å få frem motsetningen til fylogeni, det vil si artenes utvikling fra trinn til trinn i utviklingsrekken gjennom store tidsrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg