Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

vekst

Artikkelstart

Vekst er økning i størrelse hos en organisme, et organ eller en celle. Samtidig er vekst noe mer enn ren volumøkning. Vekst er en kompleks serie av hendelser som forløper etter et bestemt mønster. Dette er særlig tydelig i fosterutviklingen, som er et eksempel på en programmert prosess hvor organer utvikles i nøyaktig riktig rekkefølge, hvor organer til dels tilbakedannes, og hvor forstyrrelser i denne prosessen kan føre til medfødte misdannelser.

Også etter fødselen innebærer vekst noe mer enn det å bli større. Etter som barnet øker i størrelse, forandrer det form og kroppssammensetning. Hodet representerer en fjerdedel av den totale lengden hos nyfødte, mens det hos voksne representerer bare en syvendedel av kroppslengden. Hos nyfødte utgjør musklene en mindre prosentdel av total kroppsmengden enn hos tenåringer. Småbarn har mer lymfevev enn det voksne har.

Vekst hos barn kan deles inn i de tre fasene spedbarnsfasen, barnealder og pubertet.

Måling av vekst

De tre variablene man vanligvis måler hos nyfødte i Norge er vekt, høyde og hodeomkrets.

Spedbarnsfasen

Her bestemmes veksten først og fremst av tilstrekkelig ernæring, men hormonene insulin, insulinliknende vekstfaktorer og tyroksin er også viktige. Veksthormon har ingen stor plass i første leveår. Veksten i første leveår er relativt sett den raskeste i livet, og et gjennomsnittlig spedbarn har tredoblet sin vekt ved ettårsalder.

Barnealderen

Barnealderen krever ved siden av normal ernæring både normal funksjon fra veksthormon og fra skjoldbruskkjertelen. Det er vekst i denne fasen som bestemmer slutthøyden barnet når.

Puberteten

Puberteten kommer når kjønnshormonene deltar i vekstprosessen. Det er særlig testosteron og østradiol som deltar sammen med veksthormoner. Veksten slutter når vekstsonene i knoklene (epifysene) blir forbenet.

Hos jentene utvikles brystene mellom 9- og 13-årsalder med en median på 11,5 år, og den første menstruasjonen (menarke) kommer mellom 11- og 15-årsalder med en median på 13 år.

Hos gutter er første tegn på pubertet vekst av testiklene, noe som vanligvis starter mellom 10- og 15-årsalder med en median på 12 år.

Slutten av puberteten kjennetegnes av en vekstspurt. Den maksimale vekstspurten er to år senere hos gutter enn hos jenter og resulterer i en høyere slutthøyde enn hos guttene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg