Vekst er økning i størrelse hos en organisme, et organ eller en celle. Samtidig er vekst noe mer enn ren volumøkning. Vekst er en kompleks serie av hendelser, en utvikling som følger et bestemt mønster. Dette er særlig tydelig i fosterutviklingen. Her går fosteret gjennom en programmert prosess hvor organer utvikles i nøyaktig riktig rekkefølge. Forstyrrelser i denne prosessen kan føre til medfødte misdannelser.

Også etter fødselen forandres barnet i form og kroppssammensetning i tillegg til størrelse. Hodet representerer en fjerdedel av den totale lengden hos nyfødte, mens det hos voksne utgjør bare en syvendedel av kroppslengden. Hos nyfødte utgjør musklene en mindre prosentdel av total kroppsmengden enn hos tenåringer. Småbarn har mer lymfevev enn det voksne har, for eksempel i form av lymfeknuter og mandler.

Vekst hos barn kan deles inn i de tre fasene spedbarnsfasen, barnealder og pubertet.

Måling av vekst

De tre variablene man vanligvis måler hos nyfødte i Norge er vekt, høyde og hodeomkrets.

Spedbarnsfasen

Her bestemmes veksten først og fremst av tilstrekkelig ernæring, men hormonene insulin, insulinliknende vekstfaktorer og tyroksin er også viktige. Veksthormon har ingen stor plass i første leveår. Veksten i første leveår er relativt sett den raskeste i livet, og et gjennomsnittlig spedbarn har tredoblet sin vekt ved ettårsalder.

Barnealderen

Barnealderen krever, ved siden av normal ernæring, både normal funksjon fra veksthormon og fra skjoldbruskkjertelen. Det er vekst i denne fasen som bestemmer hvilken høyde barnet blir når det er utvokst.

Puberteten

Puberteten kommer når kjønnshormonene deltar i vekstprosessen. Det er særlig testosteron og østradiol som deltar sammen med veksthormoner. Veksten slutter når vekstsonene i knoklene (epifysene) blir lukket eller forbenet.

Hos jentene utvikles brystene mellom 8- og 13-årsalder med en median på 10,4 år, og den første menstruasjonen (menarke) kommer mellom 11- og 16-årsalder med en median på 12,7 år.

Hos gutter er første tegn på pubertet vekst av testiklene, noe som vanligvis starter mellom 10- og 14-årsalder med en median på 11,7 år.

Slutten av puberteten kjennetegnes av en vekstspurt. Den maksimale vekstspurten er to år senere hos gutter enn hos jenter og resulterer i en høyere slutthøyde enn hos guttene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg