Vekst, økning i størrelse hos en organisme, et organ eller en celle. Samtidig er vekst noe mer enn ren volumøkning. Vekst er en kompleks serie av hendelser som forløper etter et bestemt mønster. Dette er særlig tydelig i fosterutviklingen,som er et eksempel på en programmert prosess hvor organer utvikles i nøyaktig riktig rekkefølge, hvor organer til dels tilbakedannes, og hvor forstyrrelser i denne prosessen kan føre til medfødte misdannelser (2–4 %). Også etter fødselen innebærer vekst noe mer enn det å bli større. Etter som barnet øker i størrelse, forandrer det form og kroppssammensetningen endes. Hodet representerer 1/4 av den totale lengde hos nyfødte, mens det hos voksne representerer bare 1/7. Hos nyfødte utgjør musklene en mindre prosentdel av total kroppsmengde enn hos tenåringer. Småbarn har mer lymfevev enn det voksne har.

De tre variablene man vanligvis måler hos nyfødte i Norge, er vekt, høyde og hodeomkrets.

Kjennskap til vekst og utvikling er en viktig del av all helsetjeneste som har barn i fokus.

Vekst hos barn kan deles inn i 3 faser:

Her bestemmes veksten først og fremst av adekvat ernæring, men insulin, insulin-like vekstfaktorer og tyroksin er også viktige. Veksthormonhar ingen stor plass i første leveår. Veksten i første leveår er relativt sett den raskeste i livet, og et gjennomsnittlig spedbarn har tredoblet sin vekt ved ettårsalder.

Barnealderen krever, ved siden av normal ernæring, både normal funksjon fra veksthormon og fra skjoldbruskkjertelen. Det er vekst i denne fasen som bestemmer den slutthøyden barnet når.

Puberteten kommer når kjønnshormonene deltar i vekstprosessen. Det er særlig testosteron og østradiol som deltar sammen med veksthormoner. Veksten slutter når epifysene blir forbenet.

Puberteten er en viktig fase i livet og ledsages av en vekstspurt. Denne er beskrevet i faser.

Hos jentene utvikles brystene mellom 9- og 13-årsalder med en median på 11 1/2 år, og den første menstruasjonen (menarke) kommer mellom 11- og 15-årsalder med en median på 13 år.

Hos gutter er første tegn på pubertet vekst av testikler, noe som vanligvis starter mellom 10- og 15-årsalder med en median på 12 år.

Den maksimale vekstspurten er to år senere hos gutter enn hos jenter og resulterer i en høyere slutthøyde enn hos guttene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.