Ortoptist er en yrkesbetegnelse for en person utdannet på høyskole- eller universitetsnivå som undersøker, diagnostiserer og behandler skjeling, dobbeltsyn og samsynsproblemer. Dette fagområdet kalles ortoptikk. Ortoptister arbeider med pasienter i alle aldre, selv om flertallet befinner seg i de yngste aldersgruppene.

Faktaboks

Uttale
ortoptˈist
Etymologi
av ortoptikk

I Norge er det for tiden (2020) cirka 40 registrerte, aktive ortoptister. De har sin utdannelse fra blant annet Sverige, Storbritannia, Sveits eller Tyskland, da det ikke finnes noen ortoptistutdanning i Norge.

Ortoptister er godkjent som helsepersonell. De fleste arbeider ved øyeavdelinger eller praktiserer privat i samarbeid med øyelege. Deres fagforening er Norske Ortoptisters Forening.

Yrkestittelen ortoptist må ikke forveksles med tittelen optometrist, som er en ofte brukt internasjonal yrkesbetegnelse på en optiker. En ortoptist er heller ikke en øyelege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg