Øyesykdommer, omfatter alle sykdommer og skader som rammer øynene og deres omgivelser, samt samsynsvansker.

Noen øyesykdommer oppstår primært i øyet, mens andre er en følge av sykdom i kroppen ellers, som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, multippel sklerose og A-vitaminmangel.

Brytningsfeil som nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner (astigmatisme) kan korrigeres med briller. Disse regnes ikke som sykdommer, men som normalvarianter.

Blant de hyppigste øyesykdommene er:

Øyekatarrer (konjunktivitt) er hyppig i alle aldre og skyldes oftest infeksjoner med bakterier eller virus. Skjeling oppstår oftest i de første leveårene, men kan også oppstå i voksen alder på grunn av lammelse av en eller flere øyemuskler.

Grå og grønn stær, samt makuladegenerasjon, er vanligvis et resultat av aldring og sees derfor hyppigst i de øvre aldersklasser. De fleste eldre vil få grå stær, og operasjon for grå stær er derfor den hyppigst utførte operasjon i verden, bare i Norge utføres det mer enn 40 000 operasjoner hvert år.

Typiske øyeskader er hornhinnesår forårsaket for eksempel av etsende væsker eller fremmedlegemer, innvendige støtskader/blødninger for eksempel på grunn av treff av ball.

Gjennomgående sår (perforasjonsskader) er sjeldne, men kan for eksempel være forårsaket av skarpe gjenstander eller prosjektiler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.