øyesykdommer

Artikkelstart

Øyesykdommer, omfatter alle sykdommer og skader som rammer øynene og deres omgivelser, samt samsynsvansker.

Noen øyesykdommer oppstår primært i øyet, mens andre er en følge av sykdom i kroppen ellers, som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, multippel sklerose og A-vitaminmangel.

Brytningsfeil som nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner (astigmatisme) kan korrigeres med briller. Disse regnes ikke som sykdommer, men som normalvarianter.

Vanlige øyesykdommer

Blant de hyppigste øyesykdommene er:

Øyekatarrer (konjunktivitt) er hyppig i alle aldre og skyldes oftest infeksjoner med bakterier eller virus. Skjeling oppstår oftest i de første leveårene, men kan også oppstå i voksen alder på grunn av lammelse av en eller flere øyemuskler.

Grå og grønn stær, samt makuladegenerasjon, er vanligvis et resultat av aldring og sees derfor hyppigst i de øvre aldersklasser. De fleste eldre vil få grå stær, og operasjon for grå stær er derfor den hyppigst utførte operasjon i verden, bare i Norge utføres det mer enn 40 000 operasjoner hvert år.

Øyeskader

Typiske øyeskader er hornhinnesår forårsaket for eksempel av etsende væsker eller fremmedlegemer, innvendige støtskader/blødninger for eksempel på grunn av treff av ball.

Gjennomgående sår (perforasjonsskader) er sjeldne, men kan for eksempel være forårsaket av skarpe gjenstander eller prosjektiler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg