Østrogenbehandling er den vanlige norske betegnelsen på HRT (hormone replacement therapy) og er behandling med kvinnelige kjønnshormoner der kvinnen selv mangler disse; mest aktuelt etter menopause, enten den er naturlig eller skyldes et kirurgisk inngrep. Behandlingen kan også være aktuell ved andre østrogenmangeltilstander (for eksempel ved fysisk hardtrening, manglende ovarier (eggstokker) eller stressrelatert nedsatt hypothalamusfunksjon når det gjelder sekresjon av GnRH).

Bruk

Østrogener kan gis som tabletter eller plaster. Kvinner som har livmoren i behold, må i tillegg ha gestagener, som motvirker østrogenets virkninger på livmorslimhinnen. Gestagen kan gis som tabletter, enten daglig eller i perioder på 14 dager med visse mellomrom. Den sistnevnte administrasjonsmåten gir en menstruasjonslignende blødning ett par dager etter gestagenperioden. Gestagen kan også gis i form av hormonspiral. Man kan dessuten bruke medisinsk plaster med både østrogen og gestagen, da får man en blødning hver fjerde uke.

Positive effekter

Østrogenbehandling hjelper mot hetetokter i overgangsalderen. Det hjelper også mot tørre slimhinner i skjeden. Bentapet som kommer etter menopause, og som kan føre til osteoporose, hindres også av østrogen.

Bivirkninger

Østrogenbehandling øker risikoen for kreft i livmorslimhinnen, særlig hvis behandlingen ikke gis sammen med gestagener. Virkningene på livmoren gjør at mange kvinner får problemer med stadige blødninger. Langvarig østrogenbehandling særlig sammen med gestagener, øker også risikoen for brystkreft. Østrogenbehandling øker risikoen for blodpropp og for hjerteinfarkt.

Status

På grunn av bivirkningene anbefales østrogenbruk etter menopause bare til behandling av hetetokter, og da i så lav dose og så kort tid som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg