Ryggsøyle.

Ryggsøyle. Til venstre sett bakfra. – Til høyre fra siden.

Av /KF-arkiv ※.
Overgangsvirvel

Asymmetrisk overgangsvirvel, leddet på venstre side, sammenvokst på høyre. De Schreinerske Samlinger, UiO.

Overgangsvirvel
Av .

Overgangsvirvel er en «ekstra» virvel mellom to deler av ryggsøylen. Altså en overtallig virvel i overgangssonen mellom to virvelavsnitt:

  • hals-brystvirvelsøylen
  • bryst-lendevirvelsøylen
  • lendevirvler-korsbein

En overgangsvirvel har som regel et overgangspreg, og kan ha et litt annet utseende enn nabovirvlene. Fem til ti prosent av befolkningen har en overgangsvirvel. Slike virvler gir ikke sjelden tidlig ryggproblemer.

Overgangsvirvler forekommer hyppigst i overgangen mellom lendevirvlene og sakralvirvlene, såkalt lumbosakral overgangsvirvel. Den kan være symmetrisk eller asymmetrisk ved at den danner en slags leddforbindelse med korsbeinet (os sacrum) til en eller begge sider, eller også være helt eller delvis sammenvokst med dette, såkalt sakralisering. Korsbeinet kan eventuelt ha seks, istedenfor fem segmenter, med det øverste helt eller delvis sammenvokst med den nederste lendevirvelen, kalt lumbalisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg