Korsbeinet
Korsbeinet består av fem (noen ganger seks) sammenvokste virvler. Leddflaten på siden (fiolett) danner et stort ledd med tarmbeinet (iliosakralleddet).
Korsbeinet
Av .
Lisens: Av KF/Store medisinske leksikon
Korsbeinet

Korsbeinspreparat (uten halebeinet), fremsiden vender mot høyre.

Korsbeinet
Av .

Korsbeinet er den nederste del av ryggsøylen. Det består av fem til seks sammenvokste virvler. Korsbeinet er bredt, krummet og nærmest trekantet med spissen ned og den konkave flaten vendt fremover. På hver side, både foran og bak, er det store åpninger for nervene som kommer ut fra ryggmargskanalen her.

Faktaboks

Også kjent som
os sacrum

Korsbeinets øvre fremstikkende kant (promontorium) vender skrått fremover. Dette gjør at ryggsøylen hviler på en nesten 45° skrå flate. Til hver side har korsbeinet forbindelse med begge hoftebeina gjennom iliosakralleddet (også kalt IS-leddet), slik at det samtidig blir den bakre delen av bekkenet. De to IS-leddene mellom hoftebeina og korsbeinet er nesten loddrette, på tross av at de bærer hele vekten av overkroppen. De er ujevne i overflaten og stramt forbundet med kraftige leddbånd både på forsiden og på baksiden, slik at bevegelsene i leddene blir minimale. Den nederste spissen av korsbeinet danner leddflate med halebeinet (os coccygis).

Brudd i korsbeinet forekommer bare ved svært stor påkjenning; bekkenbrudd er langt hyppigere.

Navnet

Navnet skyldes en feiloversettelse. På gresk het beinet hieros, som betyr 'stor', men også 'hellig'. Munkene som i middelalderen skulle oversette de greske tekstene til latin, valgte i sin fromhet feil ord, slik at det isteden ble 'det hellige beinet' eller altså korsbeinet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg