P53 er et genregulerende protein som er sentralt i kontroll og regulering av cellesyklus. Hvis p53 er ute av funksjon, for eksempel på grunn av mutasjon i genet for p53, kan en celle utvikle seg til en kreftcelle.

Faktaboks

Etymologi
av p for protein og 53 for molekylvekten 53 000 Dalton
Også kjent som

TP53

Funksjon

Proteinet er ledd i en mekanisme som danner sjekkpunkt før cellen entrer S-fase, det vil si begynner å fordoble sitt DNA som innledning til celledeling. Dersom DNA er skadet, sørger p53 for at det dannes proteiner som stopper cellen i G1-fase, og at DNA repareres. Dersom skadene ikke lar seg reparere, utløses i stedet programmert celledød (apoptose).

Betydning for kreftutvikling

Dersom p53 ikke fungerer grunnet forandringer (mutasjoner) i p53-genet, kan cellen dele seg tross DNA-skader. Dette øker hyppigheten av DNA-skader i cellen, som etter hvert kan få en opphopning av mutasjoner i så mange gener av betydning for celledelingen at den omdannes til en kreftcelle. Mutasjoner av p53-genet sees derfor svært hyppig i kreftceller. Over halvparten av solide svulster hos mennesket har mutasjoner i p53. Begge utgavene av p53-genene, både det som er arvet fra mor og det som er arvet fra far, må være forandret for at det skal bli mangelfull produksjon av fungerende p53-protein. Siden normalt p53-protein bidrar til å forhindre utvikling av kreft, kalles p53-genet et tumorsuppressorgen (av latin supprimere, 'undertrykke').

Betegnelsen

Betegnelsen p53 brukes vanligvis både om genet og genproduktet, det vil si proteinet som dannes fra genet, eventuelt med presiseringene p53-genet og p53-proteinet. I medisinsk genetikk betegnes det genet hos mennesker TP53 (i kursiv) og proteinet TP53 (ikke kursiv).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg