p53

Artikkelstart

P53 er et genregulerende protein som er sentralt i kontroll og regulering av cellesyklus. Hvis p53 er ute av funksjon, for eksempel på grunn av mutasjon i genet for p53, kan en celle utvikle seg til en kreftcelle.

Faktaboks

Etymologi
av p for protein og 53 for molekylvekten 53 000 Dalton
Også kjent som

TP53

Funksjon

Proteinet er ledd i en mekanisme som danner sjekkpunkt før cellen entrer S-fase, det vil si begynner å fordoble sitt DNA som innledning til celledeling. Dersom DNA er skadet, sørger p53 for at det dannes proteiner som stopper cellen i G1-fase, og at DNA repareres. Dersom skadene ikke lar seg reparere, utløses i stedet programmert celledød (apoptose).

Betydning for kreftutvikling

Dersom p53 ikke fungerer grunnet forandringer (mutasjoner) i p53-genet, kan cellen dele seg tross DNA-skader. Dette øker hyppigheten av DNA-skader i cellen, som etter hvert kan få en opphopning av mutasjoner i så mange gener av betydning for celledelingen at den omdannes til en kreftcelle. Mutasjoner av p53-genet sees derfor svært hyppig i kreftceller. Over halvparten av solide svulster hos mennesket har mutasjoner i p53. Begge utgavene av p53-genene, både det som er arvet fra mor og det som er arvet fra far, må være forandret for at det skal bli mangelfull produksjon av fungerende p53-protein. Siden normalt p53-protein bidrar til å forhindre utvikling av kreft, kalles p53-genet et tumorsuppressorgen (av latin supprimere, 'undertrykke').

Betegnelsen

Betegnelsen p53 brukes vanligvis både om genet og genproduktet, det vil si proteinet som dannes fra genet, eventuelt med presiseringene p53-genet og p53-proteinet. I medisinsk genetikk betegnes det genet hos mennesker TP53 (i kursiv) og proteinet TP53 (ikke kursiv).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg