apoptose

Apoptose, også kalt programmert celledød, er en prosess hvor en celle setter igang mekanismer som gjør at cellen selv dør. Apoptose er en naturlig prosess som er viktig i for eksempel fosterutviklingen. Apoptose er spesielt godt dokumentert i thymus og i nervesystemet, der det under utviklingen foregår en betydelig overproduksjon av celler. Overskuddet av celler må deretter fjernes.

Faktaboks

uttale:
apoptˈose
etymologi:
av gresk apo, ‘fra’, og ptosis, ‘fall’

Nekrose er en annen form for celledød som ofte involverer flere celler av gangen.

Apoptose er viktig i normal celleomsetning i for eksempel lever og nyre, i kontrollert fjerning av benmargens produserte blodceller, kroppens lymfevev, immunceller og i hormonindusert svinn (involusjon). I tillegg til fysiologiske forhold kan apoptose også settes i gang av ulike giftstoffer, virus, steroider og stråling.

Apoptoseprosessen

I motsetning til en nekrotisk celle setter ikke en apoptotisk celle i gang kroppens betennelsesreaksjon fordi cellemembranen hele tiden er intakt. Den delen av prosessen som er synlig i mikroskop, tar kun få timer og består i en skrumping av cellen, eventuelt med avsnøringer av deler av cytoplasma. I cellekjernen «klippes» arvestoffet (kromatinet) opp i sammenpakkede områder og deles deretter opp. Deretter oppdages den apoptotiske cellen av kroppens spiseceller (makrofager) og fjernes. De apoptotiske cellene (apoptosene) ligger oftest spredt i vevet.

Programmert celledød finnes også hos planter, i en prosess som har mange likhetstrekk med apoptose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg