Apoptose, programmert død for enkeltceller i et levende vev, også kjent som «selvmordsprogrammet». Apoptose er en naturlig prosess som er viktig i for eksempel fosterutviklingen. Apoptose er spesielt godt dokumentert i thymus og i nervesystemet, der det under utviklingen foregår en betydelig overproduksjon av celler. Overskuddet av celler må deretter fjernes.

Apoptose er viktig i normal celleomsetning i for eksempel lever og nyre, i kontrollert fjerning av benmargens produserte blodceller, kroppens lymfoide vev, betennelsesprosessenes celler og i hormonindusert svinn (involusjon). I tillegg til fysiologiske forhold kan apoptose også settes i gang av ulike giftstoffer, virus, steroider og stråling.

I motsetning til en nekrotisk celle setter ikke en apoptotisk celle i gang kroppens betennelsesreaksjon fordi cellemembranen hele tiden er intakt. Den delen av prosessen som er synlig i mikroskop, tar kun få timer og består i en skrumping av cellen, eventuelt med avsnøringer av deler av cytoplasma. I kjernen «klippes» arvestoffet (kromatinet) opp i sammenpakkede områder og deles deretter opp. Deretter oppdages den apoptotiske cellen av kroppens spiseceller (makrofager) og fjernes.  De apoptotiske cellene (apoptosene) ligger oftest spredt i vevet.

Programmert celledød finnes også hos planter, i en prosess som har mange likhetstrekk med apoptose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.