Apoptose, programmert død for enkeltceller i et levende vev, også kjent som «selvmordsprogrammet». Apoptose er en naturlig prosess som er viktig i for eksempel fosterutviklingen. Apoptose er spesielt godt dokumentert i thymus og i nervesystemet, der det under utviklingen foregår en betydelig overproduksjon av celler. Overskuddet av celler må deretter fjernes.

Apoptose er viktig i normal celleomsetning i for eksempel lever og nyre, i kontrollert fjerning av benmargens produserte blodceller, kroppens lymfoide vev, betennelsesprosessenes celler og i hormonindusert svinn (involusjon). I tillegg til fysiologiske forhold kan apoptose også settes i gang av ulike giftstoffer, virus, steroider og stråling.

I motsetning til en nekrotisk celle setter ikke en apoptotisk celle i gang kroppens betennelsesreaksjon fordi cellemembranen hele tiden er intakt. Den delen av prosessen som er synlig i mikroskop, tar kun få timer og består i en skrumping av cellen, eventuelt med avsnøringer av deler av cytoplasma. I kjernen «klippes» arvestoffet (kromatinet) opp i sammenpakkede områder og deles deretter opp. Deretter oppdages den apoptotiske cellen av kroppens spiseceller (makrofager) og fjernes.  De apoptotiske cellene (apoptosene) ligger oftest spredt i vevet.

Programmert celledød finnes også hos planter, i en prosess som har mange likhetstrekk med apoptose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.