Pannebeinet
Av /Shutterstock.

Pannebeinet er det forreste av de flate skallebeina. Pannebeinet kler hjernens fremste del og adskiller den fra øyehulene. Beinet har baktil forbindelse med de to issebeina (ossa parietalia), til sidene med kinnbeina og kilebeinets store vinge (ala major), og midt foran (medialt) med nesebeina, overkjevebeinet og tårebeina.

Faktaboks

Også kjent som
os frontale

Midt i pannebeinet, like over øyehulene, finnes et hulrom av individuell størrelse og fasong, pannebihulen (sinus frontalis). Ved fødselen er pannehulen ikke utviklet, pannebeinet er da todelt og adskilt ved en skallesøm (sutur). Vanligvis lukker den seg i to- til treårsalderen, slik at de to halvdelene forenes. Hos enkelte personer (i Norge fem til ti prosent) kan pannesømmen være åpen også i voksen alder (sutura metopica persistens), noe som kalles metopisme og er en anatomisk variant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg