bihuler

Bihuler. Bihulenes lokalisasjon i kraniet. De fleste av bihulenes utførselsganger munner ut i midtre nesegang mellom midtre og nedre nesemusling.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Bihuler.

Bihuler. Sagittalt lengdesnitt gjennom nesehulen med høyre slimhinneoverflate synlig.

Av /KF-arkiv ※.

Bihulene er luftfylte hulrom som finnes i visse ansiktsknokler, og som har forbindelse til nesehulen eller nesesvelgrommet.

Faktaboks

Også kjent som

sinus (både i entall og flertall)

De fleste mennesker har fire par bihuler. Disse har navn etter knoklene de befinner seg i: pannebihulene, kjevebihulene, silbeinscellene og kilebeinshulene.

Funksjon

Bihulenes funksjon er usikker, men de reduserer vekten av hodets knokler. Videre virker de sammen med munnhulen, nesehulen og svelgrommet antagelig som resonatorer for stemmebåndenes svingninger. Hvorvidt de spiller noen rolle når det gjelder stemmens klang og styrke er imidlertid gjenstand for diskusjon, da spesielt pannehulenes form og størrelse varierer betydelig, uten at det kan sies å ha innflytelse på vedkommendes stemme.

Fire par bihuler

De to pannebihulene (sinus frontales) ligger i pannebeinet over øyehulene. De er to til tre centimeter høye og brede, men ikke så dype. Foran åpner de seg i midtre nesegang.

Det er én kjevebihule (sinus maxillaris) i hvert overkjevebein. Disse er av svært varierende størrelse. På undersiden åpner de seg i midtre nesegang bak pannehulen.

Silbeinscellene (sinus ethmoidales) ligger i bunnen av hjerneskallen over nesehulen. Disse kan være delt opp i mange mindre hulrom.

Også kilebeinshulene (sinus sphenoidales) ligger i bunnen av hjerneskallen, i kilebeinet, som danner taket i nesesvelgrommet.

Utvikling

Bihulene utvikler seg som hulrom mellom skallebeinas indre og ytre overflate. Ved fødselen ser man såvidt antydning til bihuler. I oppveksten utvikler de seg svært forskjellig hos de forskjellige mennesker. Noen har store bihuler, andre små, og av og til mangler én eller flere bihuler helt. Bihulene i for eksempel venstre side kan ha en helt annen størrelse enn bihulene i høyre side.

Kjevebihulene finnes hos nesten alle, og disse bihulene utvikles først. Pannebihulene utvikler seg litt seinere og finnes som regel ikke hos små barn. De kan være svært individuelt formet. Innvendig er bihulene kledd med en slimhinne. Slimet fanger opp støv og bakterier. Slimet transporteres konstant ut i nesehulen av talløse flimmerhår med rytmiske bevegelser.

Bihulene dannes i forskjellig form også hos de fleste av våre pattedyr.

Bihulesykdommer

Bihulebetennelse kan oppstå på forskjellig grunnlag. En akutt infeksjon (sinusitt) oppstår gjerne ved utbredelse av bakteriell infeksjon fra neseslimhinnen, som en tilslutning til en vanlig øvre luftveisinfeksjon. Også cyster kan dannes, både i selve slimhinnen eller i det tilgrensende beinet. En sjelden gang oppstår det maligne tilstander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg