Begrepet pasient null benyttes om den første personen som blir oppdaget med en viss sykdom, og som leder til at det blir funnet flere personer med den samme sykdommen i en befolkning. Det er viktig å være oppmerksom på at den første pasienten som blir funnet, ikke nødvendigvis er den første personen som har denne sykdommen i den aktuelle befolkningen.

I engelsk fagspråk innenfor epidemiologi skilles det mellom 'index case' og 'primary case'. Index case er den første personen som påvises med sykdommen. Primary case er den første personen som har sykdommen.

Begrepet primary case blir brukt i forbindelse med sykdommer som smitter mellom mennesker, og betegner da den første personen som bringer en smittsom sykdommen inn i en befolkning. Det kan for eksempel være aktuelt å finne fram til denne personen når man arbeider med smitteoppsporing ved tilfeller med lokale utbrudd av kjønnssykdommer.

Når man bruker begrepet 'pasient null' på norsk, er det oftest i betydningen 'index case'.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg