Magesmerter er smerter som pasienten tilskriver å være fra mageregionen. Sterke smerter som har oppstått plutselig omtales gjerne som akutt abdomen.

Årsaker

Som regel skyldes smertene sykdom i fordøyelsesorganene, men ikke alltid. Sykdom i kjønnsorganene, i nyrene og urinveiene, i de store karene på bakre bukvegg, blant annet hovedpulsåren, og til og med i bukveggen, vil ofte kunne beskrives som magesmerter.

Smerter fra bukorganene er som regel vanskeligere å definere enn smerter fra for eksempel et sår i huden. Det skyldes at nervebanene fra de indre organene (det viscerale nervesystemet) ikke er så velutviklet som hudnervene, og at de til dels følger baner som gjør at hjernen kan «misforstå» hvor de stammer fra. Barn vil ofte klage over magesmerter ved en rekke ulike lidelser.

Symptomer

Ved beskrivelsen av magesmerter vil det være viktig å få med når og hvordan de startet, hvor de sitter, hvilket mønster (takvise, vedvarende) og hvilken karakter de har (stikkende, murrende).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg