Tarmen består av to hovedavsnitt: tynntarmen (intestinum tenue) og tykktarmen (intestinum crassum). Tynntarmen, som begynner ved mageporten, er fire til fem meter lang og med cirka fire centimeter diameter i de øverste delene. Diameteren avtar nedover og varierer med fyllingsgraden. Den deles i tre avsnitt, regnet ovenfra:
- tolvfingertarmen (duodenum)
- tomtarmen (jejunum)
- krumtarmen (ileum)
Tykktarmen består av:
- blindtarmen (coecum)
- den egentlige tykktarmen (colon)
- endetarmen (rectum)
Den cirka 25–30 centimeter lange tolvfingertarmen danner en C-formet bue omkring bukspyttkjertelens hode. Like under tolvfingertarmens slimhinne ligger de Brunnerske kjertlene (glandulae duodenales) som er særlig tallrike nær mageporten, der deres basiske slim bidrar til å nøytralisere det sure mageinnholdet.
I tolvfingertarmens midtre del tømmer bukspyttkjertelen enzymholdig «bukspytt» gjennom to små åpninger (papilla duodeni major & minor): amylase som nedbryter karbohydrater og lipase som bidrar til nedbrytning av fett i tynntarmen. I duodenum dannes også hormonene sekretin og kolecystokinin som via blodbanen er med på å styre uttømmingen av mageinnholdet.
Tomtarmen utgjør om lag to femdeler og krumtarmen om lag tre femdeler av resten av tynntarmen. Mens tolvfingertarmen ligger direkte an mot bakre bukvegg, forløper de to siste avsnittene av tynntarmen i mange slynger som fyller storparten av bukhulen.
Slyngene skifter ofte plass under tarmens bevegelser, fordi de ikke er festet direkte til bukveggen, men er hengt opp i tarmkrøset (mesenteriet). Vi kaller derfor denne delen for krøstarmen (intestinum mesenteriale). Krøset er et vifteformet blad av fettholdig bindevev. Det går ut fra bakveggen i bukhulen over en strekning på cirka 15 centimeter (fra andre lendevirvel til korsbeinet), og er med den frie, fremre randen festet til tarmslyngene. Krøset er kledd med den fuktige og glatte bukhinnen (peritoneum), som fortsetter over på tarmslyngene og reduserer gnidningen mellom dem. Vi sier derfor at krøstarmen ligger intraperitonealt, i motsetning til tolvfingertarmen som er uten krøs og ligger retroperitonealt. Tarmens nerver, blod- og lymfekar ligger i krøset.
Tykktarmen er cirka 1,5 meter lang og syv til åtte centimeter i diameter. Den deles i tre deler: blindtarmen (coecum), den egentlige tykktarmen (colon) og endetarmen (rectum).
Blindtarmen begynner nederst til høyre i bukhulen som en blindsekk. Det som vi vanligvis betegner som «blindtarmen», er en liten utløper hvis rette navn er blindtarmsvedhenget (appendix vermiformis). Tynntarmen munner inn i tykktarmen cirka fem til åtte centimeter over blindtarmens bunn. Munningen er her fortykket til en lukkemuskel, utformet som to folder eller lepper som rager litt inn i tykktarmen og som presses reflektorisk sammen når trykket i tykktarmen stiger. De sikrer ikke bare det riktige tempoet i tømmingen av tarminnholdet, men fungerer også som en enveisventil, kalt Bauhins klaff (valva ileocaecalis), som hindrer tarminnholdet i tykktarmen i å flyte tilbake i tynntarmen. Herfra begynner tykktarmen, som stiger rett opp på høyre side mot leveren, knekker skarpt mot venstre og henger i en bue tvers over underlivet og opp mot milten, der den på nytt dreier 90 grader og går ned langs bukhulens venstre side. I bekkenet ligger den an mot den muskelkledde innsiden av venstre hofteben. Herfra går den ned mot midtlinjen og stikker ned baktil i det lille bekkenet, der den går over i den cirka 20 centimeter lange endetarmen.
De opp- og nedgående avsnittene av tykktarmen (colon ascendens og colon descendens) ligger bak bukhinnen mot bukhulens bakvegg (det vil si retroperitonealt), mens den tverrgående tykktarmen (colon transversum) befinner seg like under fremre bukvegg og er hengt opp i et krøs, slik at den lett lar seg forskyve og gi plass til en fylt magesekk. I midtlinjen kan den nå ned i høyde med navlen. Også den nederste, siste S-formede delen av tykktarmen (colon sigmoideum) er forsynt med krøs og ligger dermed intraperitonealt. Den går over i den 15–20 centimeter lange endetarmen (rectum), som er festet retroperitonealt til korsbeinets fremside. Tarmens siste avsnitt, analkanalen, danner overgangen mellom den indre og den ytre kroppsoverflaten. Den er forsynt med tversgående slimhinnefolder og kan lukkes mot huden ved hjelp av to lukkemuskler; den ene med glatt, den andre med viljestyrt tverrstripet muskulatur.
Tarmens muskellag består ytterst av fibrer i tarmens lengderetning og innerst av fibrer som løper ringformet omkring tarmen. I tykktarmen er det meste av den langsgående muskulaturen samlet i tre centimeterbrede bånd (taeniae coli); ett på fremsiden, ett på undersiden og ett på baksiden, som normalt er noe kontrahert, slik at den tynnere tarmveggen mellom dem kan danne utposninger (haustrae coli) som er atskilt av dype tverrfurer der den indre ringmuskulaturen kontraheres. Muskelbåndene forenes ved roten av blindtarmsvedhenget. Dette kan være til hjelp for kirurgen ved blindtarmsoperasjoner, fordi vedhenget ikke alltid er så lett å finne.
Tarmveggen har glatt muskulatur av en type som utfører rytmiske kontraksjoner av seg selv, som vil si uavhengig av viljen og nerveimpulser utenfra. Kontraksjonene fremkaller to hovedtyper av tarmbevegelser: segmentasjon og peristaltikk. Ved segmentasjon deles et tarmstykke opp i avsnitt av sammensnøringer som dannes med få centimeters mellomrom. Sammensnøringene består bare kort tid, men de etterfølges av nye sammensnøringer på andre steder. Disse bevegelsene elter tarminnholdet slik at alle delene av det kommer i nær kontakt med slimhinnen.
Ved peristaltikk beveger en sammensnøring seg som en bølge gjennom tarmveggen og presser tarminnholdet i retning mot endetarmen. De peristaltiske bølgene beveger seg med en hastighet av en halv til to centimeter i sekundet, og hastigheten er størst i den øvre delen av tarmen. Hver bølge tilbakelegger imidlertid bare noen få centimeter før den dør ut, og tarminnholdets gjennomsnittshastighet er bare om lag én centimeter i minuttet. Begge typer av bevegelser forsterkes reflektorisk når tarmen spiles ut av mat og drikke. Refleksene utløses av strekkfølsomme sanselegemer i tarmveggen, og forløper via fordøyelseskanalens lokale nerveapparat som strekker seg fra spiserøret til endetarmsåpningen.
Fordøyelsen er i praksis avsluttet når tarminnholdet forlater tynntarmen; i tykktarmen oppsuges vann og salter slik at tarminnholdet blir «tykkere» (derav navnet). Tykktarmen utfører liknende eltende og peristaltiske bevegelser som tynntarmen. I tillegg forekommer det med mange timers mellomrom såkalte massebevegelser, hvor større avsnitt av tarmen kontraherer seg som en enhet og flytter tarminnholdet over en lengre distanse. Massebevegelsene forekommer særlig i den nedgående og den S-formede delen av tykktarmen og er den drivende kraften under avføringsprosessen. Mens tarminnholdet passerer tynntarmen på tre til fem timer, tar transporten gjennom tykktarmen vanligvis cirka tolv timer. Underveis blir det cirka 750 milliliter halvt flytende tarminnholdet som daglig tømmes ut i tykktarmen, redusert til cirka 150 gram faste ekskrementer, hvorav cirka 75 prosent er vann.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.