Pityriasis versicolor
Pityriasis versicolor hos en person med pigmentert hud. Her vil de rammede hudområdene fremstå som lysere enn den friske huden. Den fine skjellingen på de rammede hudområdene blir synlig hvis man skraper lett på hudoverflaten.
Pityriasis versicolor
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Pityriasis versicolor er et utslett som forårsakes av soppen Malazessia furfur, en form av soppen Pityrosporum ovale, som hører med i hudens normalflora.

Faktaboks

Uttale
pityrˈiasis versˈicolor
Etymologi
av pityriasis og latin versicolor, ‘motsatt farge’

Årsak

Utslettet oppstår når den normale soppen kommer i overvekst, noe som kan skje hvis vekstbetingelsene blir spesielt gode. Fet hud, svette og varme er grunnlag for overvekst. Det er altså ikke snakk om smitte, men forskyvning av den normale hudfloraen.

Barn får ikke denne soppinfeksjonen fordi de produserer for lite talg til at soppen kan trives.

Symptomer

Pityriasis versicolor
Pityriasis versicolor hos en person med lys hud. Her fremstår de rammede hudområdene som mørkere enn den friske huden.
Pityriasis versicolor
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Utslettet viser seg som tørre, lett flassende flekker på kroppen. Fargen på flekkene er omvendt av fargen på normal hud. De er bleke når huden ellers blir brun. Hvis huden er blek, kan flekkene ha et brungrått preg i forhold til normal hud.

Utslettet kan ofte vise seg første gang under opphold i syden, fordi varmen stimulerer veksten av soppen og fordi flekkene blir tydeligere når huden blir brun.

Diagnose

Diagnosen bygger på det kliniske bildet, der det typiske er fargeforandringen og den fine, overfladiske skjellingen, som blir synlig ved lett skraping på huden. Skjellingen skiller tilstanden fra andre tilstander for pigmenttap, som for eksempel vitiligo, der det ikke er noe skjelling.

Diagnosen bekreftes ved mikroskopisk undersøkelse av avskrap fra huden, der det kan påvises sporer og hyfer (sopptråder).

Behandling og prognose

Vanligvis er det tilstrekkelig at man såper inn overkroppen og eventuelt andre rammede områder med en soppdrepende sjampo kjøpt på apotek. Man gjør dette noen dager etter hverandre. For å motvirke tilbakefall, kan man gjenta behandlingen én gang i uken i noen uker. Behandlingen har hatt effekt hvis flekkene slutter å flasse, men de blir ikke brune igjen før neste gang man soler seg, eller de forsvinner etter hvert som huden blir blek utover vinteren.

Tilbakefall er vanlig. Ukentlig vasking av kroppen med soppdrepende sjampo, er effektiv forebygging mot tilbakefall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg