pityriasis versicolor

Artikkelstart

Pityriasis versicolor er et utslett som forårsakes av soppen Malazessia furfur, en form av soppen Pityrosporum ovale, som hører med i hudens normale flora.

Faktaboks

Uttale
pityrˈiasis versˈicolor
Etymologi
av pityriasis og latin versicolor, ‘motsatt farge’

Symptomer

Utslettet viser seg som tørre, lett flassende flekker på kroppen. Fargen på flekkene er omvendt av fargen på normal hud. De er bleke når huden ellers blir brun. Hvis huden er blek, kan flekkene ha et brungrått preg i forhold til normal hud. Utslettet kan ofte vise seg første gang under opphold i Syden, fordi varmen stimulerer veksten av soppen og fordi flekkene blir tydeligere når huden blir brun.

Årsak

Utslettet oppstår når den normale soppen kommer i overvekst, noe som kan skje hvis vekstbetingelsene blir spesielt gode. Fet hud, svette og varme er grunnlag for overvekst. Det er altså ikke snakk om smitte, men forskyvning av den normale hudfloraen. Barn får ikke denne soppinfeksjonen fordi de produserer for lite talg til at soppen kan trives.

Diagnose

Diagnosen bygger på det kliniske bildet og mikroskopisk undersøkelse av avskrap fra huden, der det kan påvises sporer og hyfer (sopptråder).

Behandling og prognose

Vanligvis er det tilstrekkelig at man såper inn overkroppen og eventuelt andre affiserte områder med en soppdrepende sjampo. Man gjør dette noen dager etter hverandre, deretter holder det med én behandling i uken i noen uker.

I mer utbredte eller gjenstridige tilfeller må man av og til bruke tabletter 10–20 dager. Behandlingen har hatt effekt hvis flekkene slutter å flasse, men de blir ikke brune før neste gang man soler seg, eller de forsvinner etter hvert som huden blir blek utover vinteren.

Tilbakefall er vanlig. Ukentlig vasking av kroppen med soppdrepende sjampo, er effektiv profylakse mot tilbakefall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg