normalflora

Artikkelstart

Normalflora er en betegnelse for de mikroorganismer som alle mennesker normalt har på huden og slimhinnene uten at de blir skadet. I fosterlivet er vi fri for slike organismer, men allerede i fødselskanalen blir vi kolonisert.

Faktaboks

Også kjent som

flora

Normalfloraen har beskyttende og andre fysiologiske roller, men kan av og til, ved redusert forsvar, gi sykdom.

Normalfloraen finnes på huden, i de øvre luftveiene, munnhulen, tarmkanalen og kjønnsorganene og består hovedsakelig av bakterier, men også av sopp og protozoer.

Det totale antallet hudbakterier hos et voksent menneske er estimert til å være 1012. På fuktige hudområder (f.eks. i armhule og nesebor) er antallet dyrkbare bakterieceller over 106 CFU (kolonidannende enheter)/cm2, mens på armer og rygg finnes det 104-105 CFU/cm2.

I tynntarmen varierer bakterietallet fra 102–103 til 105 bakterier per milliliter tynntarmsinnhold fra øverst til nederst. Tykktarmen inneholder 1010–1011 levende bakterier per gram tarminnhold (utgjør 20 prosent av avføringen).

Normalfloraen er svært nyttig, idet den beskytter mot infeksjon med sykdomsfremkallende mikroorganismer. Dette skjer ved at normalfloraen kan konkurrere ut farlige mikroorganismer og stimulere immunforsvaret.

Utviklingen av en eventuell infeksjon er avhengig av samspillet mellom mikroorganismer og vert. Vanligvis vil mikroorganismene etablere en balanse med verten i et økosystem. Vi får i så fall ingen sykdomsutvikling, men bare kolonisering med en normal flora som er naturlig og nødvendig for verten. Normalfloraen bidrar også til nedbrytning og tilgjengelighet av næringsstoffer i mat.

Årsaker til endringer i normalfloraen

Ubalanse i for eksempel tarmfloraen vil blant annet kunne oppstå når man oppholder seg i nye områder av verden. Endringer i næringsinntaket (og floraen som følger med) vil kunne føre til større eller mindre ubehag av forbigående karakter, for eksempel turistdiaré.

Behandling

Behandling med antibiotika som rammer en rekke forskjellige bakterier (bredspektrede antibiotika), vil også kunne forandre organismens samlede bakterieflora og gi bivirkninger som for eksempel diaré og candidiasis. Forstyrrelse av normalfloraen kan forhindres ved å ta probiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berg, RD. The indigenous gastrointestinal microflora. Trends Microbiol. 1996;4:430–5.
  • Skowron K, Bauza-Kaszewska J, Kraszewska Z, Wiktorczyk-Kapischke N. et al. Human Skin Microbiome: Impact of Intrinsic and Extrinsic Factors on Skin Microbiota. Microorganisms. 2021; 9(3):543.

Kommentarer (2)

skrev Anne Spurkland

Bør rette opp bruk av ordet infisert og kolonisert. Kolonisering av nøyfødte med bakterier er ikke det samme som infeksjon. Forfatter kommer tilbake til det samme senere, og bruker da ordet kolonisert i motsetning til infeksjon eller infisert: "Normalfloraen beskytter mot infeksjon", mens altså i første avsnitt: "allerede i fødselskanalen blir vi infisert (med normalflora)"

svarte Georg Kjøll

Hei Anne. Takk for at du sier fra om dette. Har erstattet 'infisert' med 'kolonisert' i første avsnitt nå. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg