Plantebaserte legemidler er legemidler hvor de virksomme bestanddeler består av en eller flere droger eller plantebaserte tilberedninger. Oftest inngår plantebaserte tilberedninger i form av ekstrakter, og legemidlene er vanligvis i form av kapsler eller tabletter. De plantebaserte legemidlene kan klassifiseres som veletablerte plantebaserte legemidler eller som tradisjonelle plantebaserte legemidler.

Veletablerte plantebaserte legemidler kan vise til sikkerhet og effekt av legemidlet basert på publiserte kliniske studier For tradisjonelle plantebaserte legemidler er det ikke krav til dokumentasjon av effekt, men legemidlene kan vise til minst 30 år lang brukstradisjon, hvor minst 15 år skal være innen EØS-området for det aktuelle bruksområdet. Det er samme krav til kvalitet når det gjelder produksjon for begge grupper av plantebaserte legemidler som for øvrige legemidler.

I Norge er det Statens legemiddelverk som gir markedsføringstillatelse for plantebaserte legemidler. Tradisjonelle plantebaserte legemidler selges både i og utenfor apotek, mens for veletablerte plantebaserte legemidler gjelder samme regler som øvrige legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg