Veletablerte plantebaserte legemidler er legemidler som inneholder én eller flere droger eller plantebaserte tilberedninger som virksom bestanddel. I tillegg kan legemiddelet dokumentere effekt og sikkerhet ved å vise til effekt av tilsvarende preparat i publiserte studier for det aktuelle bruksområdet. De må også ha vært i medisinsk bruk for det aktuelle bruksområdet i minst ti år innen EØS-området.

For kvalitet er kravene de samme som for ordinære legemidler. Det er ingen begrensninger i bruksområder for veletablerte plantebaserte legemidler, og for hvert preparat blir det vurdert om preparatet er reseptpliktig eller reseptfritt. Salg utenom apotek er mulig dersom virkestoffet er inkludert i listen over legemidler som kan omsettes utenom apotek.

Den viktigste forskjellen mellom veletablerte og tradisjonelle plantebaserte legemidler er at det kreves dokumentasjon for effekt fra kliniske studier for de veletablerte plantebaserte legemidlene, mens de tradisjonelle plantebaserte legemidlene kan antas å ha effekt basert på lang brukstradisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg