Polygen arv betyr at to eller flere gener påvirker hvordan en egenskap blir hos et avkom. Eksempler på polygen arv er arv av gener knyttet til høyde og hudfarge hos mennesker. Polygen arv følger ikke Mendels arvelover slik som egenskaper som bare påvirkes av ett gen gjør.

Faktaboks

Uttale
polygˈen arv
Etymologi

av gresk poly-, 'mange, flere' og gen

Ofte er mange gener involvert i polygen arv. Disse genene påvirker sammen fenotypen, det vil si hvordan egenskapen ser ut. Hvert gen har en såkalt additiv effekt, det vil si at fenotypen er summen av effekten av alle genene involvert.

Ved polygen arv får man ofte en normalfordeling av egenskapen i befolkningen, som når det gjelder kroppshøyde.

Eksempler

  • Fargen på hvetekorn påvirkes av tre ulike gener.
  • Lengden på blomsten hos tobakkplanten
  • Adferd hos hunder
  • Melkeproduksjon hos kuer
  • Blodtrykk hos mennesket

Sykdom og polygen arv

Mange vanlige sykdommer, som kreft, diabetes og hjerte- og karsydommer, skyldes effekten av flere gener og er derfor gjenstand for polygen arv.

En rekke misdannelser, som for eksempel klumpfot, leppe-kjeve-ganespalte og hjertefeil, blir mindre vanlig utover i slekten. Dette er derfor forenelig med innflytelse av polygen arv og miljøfaktorer, altså multifaktorielle egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg