Leppe-kjeve-ganespalte er en fellesbetegnelse på en gruppe medfødte misdannelser som består i at overleppen og/eller ganen er spaltet. Kløften kan være lokalisert bare til leppen og kjevekammen (cheilo-gnatoschisis) eller bare til ganen (palatoschisis). Det vanligste er en kombinasjon av leppe- og ganespalte.

Faktaboks

Også kjent som
LKG cheilo-gnato-palatoschisis

Utbredelse

Leppe- og/eller ganespalte forekommer i Norge hos om lag 0,2 prosent av alle levendefødte barn, det vil si at det gjennomsnittlig opptrer mellom 100 og 130 nye tilfeller hvert år. Leppespalte og kombinert leppe-ganespalte forekommer oftest hos gutter, mens isolert ganespalte er hyppigst hos jenter. Leppespalte opptrer omtrent dobbelt så ofte på venstre som på høyre side.

Årsaken

Årsaken til disse misdannelsene er ikke kjent. I en del tilfeller foreligger det et arvelig anlegg (familiær opptreden), men i de fleste tilfellene må man anta at en eller annen ukjent skadelig påvirkning har forstyrret den normale utviklingen tidlig i fosterlivet.

Leppedefekten oppstår i den andre fostermåneden, når overleppen og fremre del av overkjeven skal dannes ved at midtpannelappen og de to overkjevelappene vokser sammen. Når denne sammensmeltingen ikke skjer på normal måte, blir resultatet en større eller mindre kløft i overleppen og eventuelt i fremre del av overkjeven (leppe-kjevespalte). Leppespalten er oftest enkeltsidig, men kan også være dobbeltsidig. Ganespalten oppstår omkring andre og tredje fostermåned og beror på en mangelfull sammenvoksing av de to «ganehyllene» som normalt skal vokse sammen i midten og danne den harde og den bløte ganen. I de mest uttalte tilfellene av leppe-ganespalte går kløften tvers gjennom leppen, overkjeven og ganen, slik at det blir åpen forbindelse mellom munnhulen og nesehulen hele veien bakover (totalspalte). Mest uttalt blir deformiteten når det foreligger en dobbeltsidig totalspalte.

Behandling

Begge misdannelsene behandles med plastikkirurgisk operasjon. Leppespalten opereres gjerne ved tre måneders alder, ganespalten ved ett års alder. Resultatene er som regel meget gode, men i mange tilfeller er det nødvendig med flere operasjoner for å oppnå et best mulig resultat både hva utseende, tannstatus og talefunksjon angår. Selv de største spaltene kan lukkes med pasientens eget vev, uten bruk av kunstige stoffer. I tillegg til den operative behandlingen må mange pasienter ha tannregulering og taleundervisning.

I Norge opereres alle pasienter med leppe-ganespalte ved de plastikkirurgiske avdelingene ved Rikshospitalet i Oslo og Haukeland universitetssjukehus i Bergen, i nært samarbeid med de andre spesialistene som tar del i spaltebehandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg