Klumpfot, medfødt tilstand hvor foten er bøyd nedover og vridd innover. I feilstillingen inngår spissfot i form av strak ankel (pes equinus), innoverdreining av hælen (pes varus) og vinkeldannelse mellom forfot og hæl (pes adductus) slik at fotryggen vender fremover. Hvis foten belastes i stående stilling, vil den hvile på ytre fotrand og etter hvert presses inn slik at fotryggen vender nedover, mens tærne stritter opp og innover mot den andre foten.

Klumpfot forekommer hos rundt 1 av 1000 nyfødte og er omtrent dobbelt så hyppig hos gutter som hos jenter. I omtrent halvparten av tilfellene er defekten dobbeltsidig.

Defekten skyldes en feilutvikling av så vel fotens skjelett som av dens muskler, sener og leddbånd. Årsakene til deformiteten er ikke helt klarlagt, men arv synes å spille en rolle, muligens sammen med mekaniske faktorer i fosterlivet, dvs. at fosteret har ligget med foten i klem i livmoren slik at den er blitt vridd i gal retning, og andre ytre årsaker.

Behandlingen bør starte i barnets første eller andre levedøgn. I første rekke består behandlingen av tøying av stramme strukturer på innsiden av foten, slik at man langsomt og forsiktig får foten mot normal fasong og stilling. Dette skjer ved at de forkortede bløtdelene gir etter ved forsiktige tøyinger. For å holde stillingen etter tøying brukes det gipsbandasje. Gipsen tas av etter en uke, fulgt av nye tøyninger. Gipsbehandlingen gjentas inntil fotfasong og stilling er bra. I det videre forløpet blir foreldrene instruert om tøying, som bør utføres ved hvert stell. Etter hvert får barnet tilpasset spesielle skinner for å holde på den korrigerte fotstillingen.

Dersom foten er stiv eller dårlig korrigert ca. 3 måneder etter fødselen, kan det bli aktuelt å operere for å forlenge akillessenen og løsne på leddkapselen baktil i ankelleddet og annet bindevev som hindrer normal fotstilling.

Tøying og skinnebehandling må fortsette i opptil 3–4 år. I de fleste tilfellene kan man med denne behandlingen oppnå tilnærmet normal fotstilling og funksjon. Barna bruker som regel normalt fottøy, og vil kunne delta i vanlige idrettsaktiviteter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.