Klumpfot er en medfødt tilstand hvor foten er bøyd nedover og vridd innover. I feilstillingen inngår spissfot (pes equinus) med strak ankel , innoverdreining av hælen (pes varus) og vinkeldannelse mellom forfot og hæl (pes adductus) slik at fotryggen vender fremover. Hvis foten belastes i stående stilling, vil den hvile på ytre fotrand. Etter hvert presses foten inn slik at fotryggen vender nedover, mens tærne stritter opp og innover mot den andre foten.

Faktaboks

Også kjent som

pes equino-varus congenitus, pes equinovarus adductus

Utbredelse

Klumpfot forekommer hos rundt 1 av 1000 nyfødte og er omtrent dobbelt så hyppig hos gutter som hos jenter. I omtrent halvparten av tilfellene er defekten dobbeltsidig.

Årsaker

Bilateral klumpfot
Bilateral klumpfot hos en nyfødt jente.
Av .

Årsaken er hovedsakelig ukjent, men arv spiller en rolle, muligens sammen med mekaniske faktorer i fosterlivet (press på foten, klem fra livmor og liknende). Defekten skyldes en feilutvikling av fotens skjelett, muskler, sener og leddbånd.

Behandlingen

Behandlingen bør starte i barnets første eller andre levedøgn. I første rekke består behandlingen av tøying av stramme strukturer på innsiden av foten, slik at man langsomt og forsiktig får foten mot normal fasong og stilling. Dette skjer ved at de forkortede bløtdelene gir etter ved forsiktige tøyinger. For å holde stillingen etter tøying brukes det gipsbandasje. Gipsen tas av etter en uke, fulgt av nye tøyninger. Gipsbehandlingen gjentas inntil fotfasong og stilling er bra. I det videre forløpet blir foreldrene instruert om tøying, som bør utføres ved hvert stell. Etter hvert får barnet tilpasset spesielle skinner for å holde på den korrigerte fotstillingen.

Dersom foten fremdeles er stiv eller dårlig korrigert tre måneder etter fødselen, kan det bli aktuelt å forlenge akillessenen og løsne på leddkapselen baktil i ankelleddet.

Tøying og skinnebehandling må fortsette i opptil tre til fire år.

Prognosen etter klumpfot er god. I de fleste tilfellene kan man med denne behandlingen oppnå tilnærmet normal fotstilling og funksjon. Barna bruker som regel normalt fottøy, og vil kunne delta i vanlige idrettsaktiviteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg