Projisere er egentlig det å nedfelle eller gjengi legemer på en plan flate (projeksjonstegning) eller gjengi former eller bilder på en skjerm (lysbildeprojeksjon). Innen psykologien brukes begrepet om en forsvarsmekanisme hvor en person, for å beskytte eget selvbilde, tilskriver (projiserer) egne uakseptable følelser eller konflikter (for eksempel aggresjon) til en annen person. Projeksjon er en sentral mekanisme ved paranoid psykose.

Faktaboks

Etymologi
av pro- og latin iacere, ‘kaste’

Projektiv identifisering er en betegnelse som er mye brukt innen psykodynamisk psykiatri for å beskrive det fenomen at noen personer kombinerer projeksjon med atferd og væremåte som gjør at en annen person (mottager) ubevisst dirigeres inn i en posisjon eller væremåte hvor han nærmest manipuleres til i en viss grad å oppføre seg som om projeksjonene var korrekte. Personen som bruker projektiv identifisering, får på denne måten både plassert (de oftest negative eller onde) egenskapene bort fra seg selv, samtidig som han tilsynelatende har grunn til å spille disse sidene ut («rettferdiggjøre» dem) i form av negative reaksjoner mot mottakeren. Projektiv identifisering synes særlig å forekomme hos personer med alvorlige personlighetsforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg