Akutt paranoid psykose, betegner en psykose som oppstår akutt (fra en ikke-psykotisk til en klart psykotisk tilstand på to uker eller mindre) og hvor det enten foreligger vrangforestillinger (paranoide symptomer) eller hallusinasjon det meste av tiden etter at tilstanden brøt ut samtidig som kriteriene for schizofreni eller en akutt polymorf psykose ikke er oppfylt. Vedvarer tilstanden mer enn 3 måneder kalles lidelsen en "vedvarende vrangforestillingslidelse" eller bare paranoid psykose.

Hyppigheten av akutt paranoid psykose i befolkningen i løpet av et år er ikke eksakt kjent, men sannsynligvis nærmere 1 ‰ enn 1 %.

Forut for akutte paranoide psykoser er det ofte en markert stressreaksjon. Krenkelse eller såret selvfølelse (narsissistiske krenkelser) er ofte et sentralt element i stressituasjonen. Dette kan utløse et sinne som vedkommende opplever som uforenlig med sitt eget selvbilde. «Løsningen» kan bli at sinnet projiseres over på andre. I stedet for at man selv er sint på andre i en slik grad at det oppleves som truende, er andre så sinte på en selv at det er farlig. I stedet for å oppleve at man selv truer andre, opplever man seg i stedet forfulgt eller truet av andre. Vrangforestillingenes innhold kan ofte avspeile konflikter eller problematiske områder som forelå før utvikling av psykosen. De psykologiske og biologiske sårbarhetsforholdene er i prinsippet som omtalt for paranoia.

Behandlingen vil som regel innebære innleggelse i sykehus for å skjerme pasienten, psykologisk støtte og medikamenter (antipsykotika).

Ved akutte paranoide psykoser er prognosen som regel bedre enn ved de monosymptomatiske former (paranoia). Se også Capgras' syndrom, dobbeltgalskap, paranoid psykose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.