Typiske knuter, delvis oppklorte, ved prurigo nodularis
Typiske knuter, delvis oppklorte, ved prurigo nodularis
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Prurigo nodularis er en kronisk, kløende hudsykdom karakterisert av oppklorte, faste knuter i huden.

Faktaboks

Uttale
prurˈigo nodulˈaris
Etymologi
av latin prurigo, ‘kløe’, og nodulus, ‘liten knute’

Årsak

Årsaken er ukjent, men en antagelse er at sykdommen skyldes en forstyrrelse i nerveendene i huden, som fører til en vedvarende og intens kløe. Det er viktig å utelukke eventuelle underliggende tilstander som kan gi kløe.

Symptomer

Utslettet består av bleke, faste, knuter i huden, særlig fremtredende på strekkesider av armer og ben og øverst på ryggen. Kløen er intens, ofte periodevis, og gjør at pasienten klorer opp de faste knutene i huden. Utslettet oppstår ikke spontant, bare etter kløing. Det er karakteristisk at det ikke er utslett på de områdene av ryggen der pasienten ikke klarer å klø seg. Tilstanden er ofte kronisk, preget av gode perioder som avløses av dårlige perioder, som kan være langvarige. Sykdommen kan være svært plagsom og føre til betydelig tap av livskvalitet.

Behandling

Behandlingen tar sikte på å dempe kløen, slik at huden får være i fred. Aktuell behandling er periodevis bruk av meget sterke kortisonkremer, kløestillende tabletter og eventuelt bandasjering av utsatte hudområder. Lysbehandling kan ha effekt i noen tilfeller. Signalmolekylet interleukin 31 (IL-31) er vist å kunne fremkalle kløe. Blokkering av dette signalmolekylet har vist svært lovende resultatet i behandlingen av prurigo nodularis. Biologisk behandling som påvirker signalmolekyler som er aktivert ved prurigo nodularis, er nå tatt i bruk og kan gi betydelig bedring for pasienter med denne sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg