UV-behandling, medisinsk behandling som utnytter den biologiske effekten av ultrafiolett lys (se ultrafiolett stråling). Bakgrunnen for denne behandlingsformen er den kliniske erfaringen som viser at soling virker gunstig på en rekke hudsykdommer.

Mekanismen for hvordan ultrafiolett lys påvirker sykelige forandringer i huden, er ikke helt klarlagt. En viktig effekt er at ultrafiolett lys påvirker visse celler som er involvert i betennelsesreaksjoner i huden. Man har bl.a. vist at langerhanscellene (se huden) mister eller trekker inn sine fangarmer ved solbestråling. Det er også vist i dyreforsøk at en betennelsesreaksjon i ett hudområde kan påvirkes ved at man bestråler andre områder av huden. Ultrafiolett lys synes derfor å ha en systemisk effekt (ikke begrenset til det bestrålte området).

Ved medisinsk UV-behandling bruker man kunstige strålekilder (lysrør) som avgir lys med kjent definert bølgelenge og energi. Man deler i hovedsak strålekildene i to; kilder som avgir kortbølget UV-stråling, UV-B, dvs. bølgelengde 290–320 nm, og langbølget UV-stråling, UV-A, dvs. bølgelengde 320–400 nm. Det finnes også spesialrør som avgir en smalere del av spekteret av henholdsvis UV-B og UV-A. Man kan gi behandlingen som helkroppsbehandling, eller begrenset til visse hudområder som lokalbehandling, f.eksempel hender og føtter. UV-behandling er en viktig del av behandlingstilbudet ved kroniske hudsykdommer som psoriasis og atopisk eksem.

Lysbehandling med UV-B er mest brukt. UV-B har særlig god effekt på psoriasis, som i de fleste tilfellene blir bedre, og i mange tilfeller går helt tilbake med denne behandlingen. Man oppnår den beste effekten ved bølgelengder rundt 313 nm. TL01 er benevnelsen på en type lysrør som avgir det meste av energien rundt 313nm. Disse er spesielt utviklet for behandling av hudsykdommer. Se psoriasis.

UV-A brukes i vanlige solarier. Brukt alene har UV-A i seg selv liten effekt på de fleste hudsykdommer.

Man bruker UV-A som del av PUVA-behandling, en form for fotokjemoterapi som utnytter den fototoksiske effekten av psoralener. PUVA-behandling brukes i dag lite da behandlingen har en del bivirkninger og er i stor grad erstattet av behandling med smalspektret UV-B, som for de fleste pasienter gir tilstrekkelig effekt.

Kombinasjonen av UV-A- og UV-B har effekt på mange hudsykdommer og ble brukt mye tidligere. I stor grad er denne behandlingsformen erstattet med smalspektret UVB (TL01), som gir like bra effekt og som er enklere å gjennomføre. Se også lysbehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.